Husqvarna viert 325 jarig bestaan

Husqvarna bestaat op 27 april 325 jaar. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot ’s werelds grootste producent van motorkettingzagen, trimmers, gazonmaaiers en tuintractoren. De netto omzet bedroeg 3,3 miljard euro in 2013 met 14.000 medewerkers in meer dan 40 landen.

Husqvarna maakt niet alleen professioneel tuingereedschap. In Europa is de Husqvarna Groep onder het merk Gardena marktleider op het gebied van consumentenproducten voor besproeiingssystemen. Daarnaast is Husqvarna één van ’s werelds vooraanstaande leveranciers van diamantgereedschappen voor de bouwsector en steenindustrie.

Geschiedenis
In de late jaren 1600, toen in heel Europa oorlogen woedden, nam de Zweedse wapenproductie een enorme vlucht. Voor deze productie was waterkracht nodig, dus in 1689 werd er naast de watervallen van Huskvarna in Zuid-Zweden (destijds gespeld Husqvarna) een werkplaats voor boorwerkzaamheden gebouwd.

Op deze plek worden vandaag de dag nog steeds veel producten geproduceerd. Naarmate de behoefte aan wapens minder werd, legde het bedrijf zich toe op het maken van een hele reeks van andere producten, variërend van naaimachines, jachtwapens, houtkachels, fietsen, motorfietsen, gasfornuizen en magnetrons.

Mijlpalen
1689: Het begin
De eerste Husqvarna fabriek wordt gebouwd naast de watervallen in de stad Huskvarna in Zuid-Zweden om wapens te produceren voor het leger. De wapenproductie duurde tot 1989.

1872: Een nieuwe periode
Er komt een einde aan Husqvarna’s wapencontract met het Koningshuis en het bedrijf besluit te vertakken. Dit wordt het begin van een zeer innovatieve en ambitieuze periode, wat resulteert in een breed scala van nieuwe producten, waaronder naaimachines (1872), jachtwapens (1877), houtkachels (1877), vleesvermalers (1892), de eerste Zweedse schrijfmachine (1895) en fietsen (1896). Huishoudelijke apparatuur wordt nog steeds in Noord-Europa verkocht door Electrolux en de naaimachines zijn nu onderdeel van SVP Worldwide.

1903: Begin van het motorfietstijdperk
In 1903 introduceert Husqvarna motorfietsen. Jaren later (in 1982) wint een Husqvarna motor, MC 258, de 250 cc klasse van de legendarische Parijs – Dakar rally. De motorfietsen divisie werd verkocht in 1986 en is nu onderdeel van Pierer AG in Oostenrijk.

1918: Gazonmaaier
Husqvarna neemt ’Norrahammars Bruk’ over en kan daardoor twee nieuwe producten toevoegen aan haar portfolio: boilers en gazonmaaiers.

1947: Eerste gemotoriseerde maaiers
De eerste gemotoriseerde Husqvarna gazonmaaier voor commercieel gebruik wordt gelanceerd in 1947 en in 1959 verschijnt het eerste model geschikt voor de consument.

1959: De eerste motorkettingzaag
Husqvarna introduceert zijn eerste motorkettingzaag: de Husqvarna 90. De kettingzaag werd mede ontworpen door de fameuze Zweedse ontwerper Sixten Sason en er werd gebruikgemaakt van motorfietsen uitlaattechnologie om op deze manier lagere geluidsniveaus dan de concurrenten te bereiken. De kettingzaag is later verder ontwikkeld tot bijvoorbeeld doorslijpers voor de bouwsector.

1969: Anti -vibratie, nieuwe normen voor ergonomie
Toen de Husqvarna 180 motorkettingzaag op de markt werd gebracht, betekende dit een revolutie op het gebied van ergonomie: door het nieuwe anti-trillingenconcept werd een belangrijke stap genomen om het wereldwijde probleem van de ‘witte vingers ziekte’ tegen te gaan waar bosarbeiders over de hele wereld mee te maken hadden.

1973: Automatische kettingrem, verbetering van de veiligheid
Husqvarna introduceert ’s werelds eerste kettingzaag met een automatische kettingrem. In 1999 wordt de nieuwe functie TrioBrake geïntroduceerd waarmee gebruikers de kettingrem met de rechterhand kunnen activeren – dit vermindert het risico op letsel voor bosarbeiders.

1985: Het jaar van de Rider
Het eerste prototype van de huidige Husqvarna Rider wordt ontwikkeld. Met een aan de voorzijde gemonteerd maaidek biedt de Rider superieure wendbaarheid. De productie begint het jaar daarna.

1995: De geboorte van de robotmaaier
Husqvarna lanceert de Solar Mower, ’s werelds eerste volledig automatische robot gazonmaaier, werkend op zonne-energie, een voorloper van de huidige Husqvarna Automower. In 2013 is een derde generatie model met ingebouwde GPS geïntroduceerd.

2008: Eerste slooprobot
Start van de productie van Husqvarna’s eerste slooprobot. De op afstand bestuurbare sloopmachine Husqvarna DXR 310 is ontworpen voor allerlei soorten sloopwerk, ook in gebieden waar het voor werknemers te gevaarlijk is om te werken.

2009: AutoTune
Husqvarna introduceert AutoTune. Deze innovatie regelt de brandstoftoevoer automatisch voor optimale prestaties en het minimaliseert de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen.

2012: Accu producten met benzine prestaties
Husqvarna introduceert een hele reeks accuproducten: kettingzagen, trimmers, heggenscharen en een geheel nieuwe Rider.