Iepenzigzagbladwesp in Nederland gesignaleerd

  De iepenzigzagbladwesp is in Nederland gesignaleerd. Dat meldt het EIS Kenniscentrum Insecten. De invasieve nieuwkomer werd in augustus vorig jaar in Overijssel ontdekt door bioloog Dik Vonk.

  Vonk deed zijn vondst al op 29 augustus 2013. In Noordwest-Overijssel vond hij iepenbladeren met het kenmerkende vraatpatroon. Medewerkers van het SDEI hebben recent bevestigd dat het inderdaad gaat om de iepenzigzagbladwesp (Aproceros leucopoda).

  Er zijn nog geen volwassen wespen in Nederland waargenomen. Een vervolgonderzoek hiernaar zal in 2014 worden ingesteld.

  Ook in België
  Het is onbekend hoe de insecten in Noordwest-Overijssel terecht zijn gekomen. Volgens medewerkers van het SDEI is de meest nabije waarneming van de bladwesp in Duitsland gedaan in de deelstaat Sachsen-Anhalt op zo’n 450 km van de Nederlandse vindplaats.

  Zeer recent werd bekend dat de iepenzigzagbladwesp in 2013 ook in België is gevonden op twee plaatsen in de omgeving van Brussel.

  Aantastingen
  Het is nog onbekend hoe wijd verspreid de iepenzigzagbladwesp in ons land is en of het zal komen tot alarmerende aantastingen van de iepen.

  EIS-Nederland wil graag de ontwikkelingen in ons land volgen en roept iedereen op om gegevens over de iepenzigzagbladwesp te melden op Waarneming.nl, Telmee.nl of bij EIS-Nederland.

  Bron: Tuin en Landschap