‘Imidacloprid niet de oorzaak van wintersterfte bijen’

  Imidacloprid is niet de oorzaak van wintersterfte bij bijen. Die conclusie trekt de Wageningse onderzoeker Sjef van der Steen op basis van een meerjarige proef in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

  In het onderzoek kregen zestig vrijvliegende bijenvolken suikerwater dat was verontreinigd met een dosis imidacloprid die twee keer hoger is dan nectar in het veld. Een even grote groep bijenvolken kreeg suikerwater zonder imidacloprid.

  De volken werden vervolgens in hun ontwikkeling gevolgd tot na de winter. Er bleek geen effect op de overwintering. De wintersterfte onder de imidaclopridbijen was 12%, wat niet afwijkt van de gangbare norm. Imidacloprid had ook geen effect op de vitaliteit van de volken en de overgang van zomer- naar wintervolk.

  Neonicotinoïden
  Van der Steen deed het onderzoek in opdracht van het ministerie voor Economische Zaken. Het toepassen van neonicotinoïden zoals imidacloprid ligt onder vuur en wordt gezien als mogelijke oorzaak voor de teruggang van de bijenstand.

  Diverse laboratoriumproeven tonen de schadelijke effecten van neonicotinoiden aan. Hoe bijenvolken in het veld reageren op het gebruik van het middel is minder bekend.

  Bron: Resource