In twee derde aanbestedingen speelt duurzaamheid geen rol

De provincie Noord-Brabant is volgens Bouwend Nederland de meest duurzame publieke aanbesteder. De gemeente Venlo staat op de tweede plaats, gevolgd door Rijkswaterstaat. Bouwend Nederland wil met de ranglijst duurzaamheid in aanbestedingen stimuleren. Vorig jaar speelde in twee derde van de publieke aanbestedingen duurzaamheid geen rol.

„Om de ambities op het gebied van duurzaamheid in de bebouwde omgeving te halen zijn forse transities en investeringen noodzakelijk. Als duurzaamheid in aanbestedingen niet serieus meegenomen wordt, is Nederland in 2050 niet energieneutraal, circulair en klimaatbestendig.” Dat staat te lezen op de website van Bouwend Nederland.

Sinds 2016 analyseert de Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra in opdracht van Bouwend Nederland alle openbare aanbestedingen op de mate van gunning op duurzaamheid. Uit het onderzoek blijkt dat, ondanks hoge ambities, nog altijd beperkt gegund wordt op duurzaamheid.

In 2019 speelde in ruim 35% van de openbare aanbestedingen duurzaamheid een rol in de gunning. In bijna 65% van de aanbestedingen werden géén duurzame gunningscriteria toegepast. Bij de analyses zijn alle 77 aanbesteders die minimaal zeven projecten openbaar hebben aanbesteed bekeken.

Substantieel

Jos van Alphen, adviseur Aanbestedingen bij het Aanbestedingsinstituut en samensteller van de Top 25, licht de resultaten toe: „De nummers één en twee op de lijst behaalden allebei de maximale score van vijf sterren. In een substantieel deel van de aanbestedingen speelt duurzaamheid een serieuze rol in de gunning.”

De provincie Noord-Brabant voert net als vorig jaar de lijst aan. „Door in vijf van de acht openbare aanbestedingen te gunnen met de zwaarste duurzame gunningscriteria heeft de provincie de koppositie zelfs versterkt. […] De provincie hanteert geen standaard aanpak. Zij prikkelt de markt met criteria als het aanbieden van duurzame kansen en innovaties.”

Integraal groenonderhoud

De gemeente Venlo steeg van plek zes naar twee. Zij paste bij zeven van de acht geregistreerde aanbestedingen duurzame gunningscriteria toe, waarvan vier in de hoogste categorieën. Ook Rijkswaterstaat kreeg met vier sterren een podiumplaats. Zij steeg van plek acht naar de derde plek. Bij ruim 30% van hun 63 aanbestedingen speelde duurzaamheid een grote rol.

Maar liefst 10 opdrachtgevers zijn nieuw op de lijst. De gemeente Vlaardingen verdient volgens de jury een extra vermelding. Zij ging van positie 36 naar nummer acht en blonk op duurzaamheidsgebied vooral uit bij de bestekken voor integraal groenonderhoud en gebouwenbeheer.

Stijging van 8%

Bouwend Nederland pleit al jaren voor meer aandacht voor duurzaamheid, en niet alleen gunnen op laagste prijs. Ondanks dat slechts in een derde van alle aanbestedingen duurzaamheid een rol speelt, ziet Helen Visser, Programmamanager Duurzaamheid bij Bouwend Nederland, lichtpuntjes: „In 2018 speelde in 26,9% van de openbare aanbestedingen duurzaamheid een rol in de gunning. Ik ben blij om te zien dat dit percentage met ruim 8% is gestegen in 2019 naar 35,2%.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties