Insectenrijke bomen zijn cruciaal voor de biodiversiteit

Veel bladetende insecten die op bomen leven, zijn gebonden aan een enkele boomsoort. Deze herbivore insecten zijn de voedselbron voor roofwantsen, lieveheersbeestjes en spinnen. Voor vogels, zelfs voor zaadeters, zijn insecten een noodzakelijke eiwitbron voor de groei van hun jongen. Een grotere diversiteit aan boomsoorten zorgt dus voor meer insectensoorten, maar alleen als je insectenrijke bomen aanplant.

insectenrijke bomen
Het elzenhaantje is monofaag; ze zijn sterk afhankelijk van de els. (Foto Shutterstock)

De ene boom is de andere echter niet. Sommige boomsoorten zijn zeer rijk aan insecten, andere juist arm. Juist insectenrijke bomen en struiken zijn belangrijk voor de biodiversiteit van stad, land en bos. In het denken over het aan te planten sortiment verdient de rol die een boomsoort kan spelen als voedselbron voor insecten zeker een plaats.

Inheems of exotisch?

In een uitgebreid artikel zet entomoloog Leen Moraal (Wageningen UR) uiteen wat de relatie is tussen bomen en (herbivore) insecten. Waarom zijn sommige bomen soortenrijk en andere soortenarm? Welke rol spelen evolutie en de tegenstelling inheems-exotisch daarbij? Waarom eten veel insecten het liefst vroeg in het voorjaar van eikenblad? En wat betekent dat voor de voedselvoorziening van jonge vogels?

Artikel

Het antwoord op al deze vragen lees je in TenL 16/17. Heb je een digitaal abonnement? Klik dan hier om meteen te beginnen met lezen. Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties