Interessante symposia op Groene Sector Vakbeurs

De Groene Sector Vakbeurs kent dit jaar een interessant programma met symposia. Zo is er op alle dagen een symposium over alternatieve onkruidbestrijding. Verder zijn er sprekers over 3D-printing, over residu-vrij bodemgebruik en over duurzaamheid en welzijn.

Huub Hiddema
Op dinsdag 12 januari is er van 11.00 tot 13.00 uur een symposium over alternatieve onkruidbestrijding. Huub Hiddema neemt u tijdens dit symposium mee in de wereld van alternatieve onkruidbestrijding.

Hij zal u bijpraten over de status van de wetgeving en het verbod op chemische onkruidbestrijding, en wat er in 2016 definitief verandert. Wat zijn de gevolgen hiervan in de praktijk en wat zijn voor u de voor- en nadelen van de verschillende methoden? Deze lezing is ook op woensdag en donderdag te volgen.

Herman van Bolhuis
Dinsdag van 16.30 tot 17.30 uur spreekt Herman van Bolhuis over de invloed van nieuwe technologie op mens, organisatie en maatschappij. Hij kan daar zeer diepgaand en enthousiast over vertellen. Als kritisch observator neemt hij een aantal wereldwijde trends waar, die een enorm veranderingspotentieel in zich dragen.

Zo kan Van Bolhuis fascinerend vertellen over de invloed van 3D printing in vele branches. Hij schetst een beeld van de invloed die 3D printing heeft op ons zelf, onze organisatie en de maatschappij. Deze ontwikkeling gaat in veel sectoren de economische waardeketen veranderen. Hij is inspirator en initiatiefnemer van het 3D Makerszone in Haarlem. Doel hiervan is om bedrijven, instellingen en overheden de eerste stappen te laten zetten met 3D-printontwikkeling. Welke techniek past bij uw organisatie en regio? Welke stap gaat u maken? Hoe lang duurt het nog voordat 3D printing een grote economische rol gaat spelen in de groene sector?

Pius Floris
Op woensdag 13 januari spreekt van 16.30 tot 17.30 uur Pius Floris, pionier in de boomverzorging en tegenwoordig gespecialiseerd in bodembiologie. Zijn inzet is om landbouwers over de hele wereld te helpen om de productie van residu-vrije gewassen te verhogen, door het creëren van een gezondere cultuur met een verminderde inzet van chemische meststoffen en pesticiden.

Alles begint bij de bodem, die regel geldt ook in Nederland. Vanwege economische redenen vergeten we deze regel al snel. Wat we niet zien is er immers niet. Wij passen liever de bodem aan op het gebruik dan het gebruik aan te passen op de bodem. We vergeten dat het na afloop oplossen van problemen duurder is dan vooraf onderkennen. Zijn we ons wel bewust welk negatief effect dit heeft op allerlei zaken?

Jan Rotmans
Op donderdag 14 januari is het van 12.30 tot 13.30 uur de beurt aan Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en internationale autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid. Rotmans is oprichter van ICIS, DRIFT en Urgenda, is wetenschappelijk nieuwsgierig en maatschappelijk gedreven, friskijker en dwarsdenker, koploper en kantelaar.

Rotmans kijkt met ons naar de (on)mogelijkheden van de groene sector in de snel veranderende wereld van klimaat, duurzaamheid en welzijn. Een inspirerende ‘doorkijk’ naar groen onderwijs en groen ondernemen als basis voor een duurzame toekomst.