Jorritsma stopt als VNG-voorzitter

VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma maakte vrijdag bekend dat zij geen nieuwe termijn als burgemeester van Almere ambieert. Daarmee eindigt in juni 2015 ook haar voorzitterschap van de VNG.

De leden van de VNG – alle Nederlandse gemeenten – kiezen in de Algemene Ledenvergadering van 3 juni een nieuwe voorzitter.

Annemarie Jorritsma is sinds 1 januari 2008 het gezicht van de VNG en de drijvende kracht achter samenwerking van gemeenten binnen de VNG. Jorritsma: „Het is een waar voorrecht om je te mogen inzetten voor het belang van alle gemeenten en hun inwoners, ook het komende half jaar zal ik dat met plezier blijven doen.”

Netwerk
Volgens Jantine Kriens, voorzitter van de VNG-directieraad, zijn de tomeloze energie en het enorme netwerk van Jorritsma van grote waarde geweest voor alle gemeenten: „Onder haar leiding heeft de VNG veel voor gemeenten bereikt.”

De VNG neemt tijdens het jaarcongres 2015 op 2 en 3 juni afscheid van Jorritsma als voorzitter.

Procedure
Het VNG-bestuur stelt in februari de profielschets voor de nieuwe voorzitter vast. De kandidaatstellingsprocedure start in maart. In de ALV van 3 juni kiezen de leden de nieuwe voorzitter, die wordt benoemd voor een periode van vier jaar.