Kabinet benoemt Growboxx tot Nationaal Icoon

De innovaties Blue Energy (energie uit water), Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen) zijn door het kabinet benoemd tot nieuwe Nationale Iconen. De drie winnaars zijn dinsdag 18 oktober door minister Kamp van Economische Zaken bekendgemaakt in tv-programma De Wereld Draait Door.

De Growboxx van Pieter Hoff verzamelt water door het opvangen van regen en het produceren en opvangen van condenswater. Hij verstrekt het verzamelde water vervolgens over een langere periode aan de in het centrum geplante boom.

Meer dan 90% waterbesparing
Met deze innovatie kunnen droge gebieden worden beplant met meer dan 90% minder waterverbruik, terwijl meer dan 90% van de beplanting weet te overleven. De techniek is zo goedkoop dat de planter deze kan betalen met de opbrengst van de groenten. In Mexico worden tot en met 2017 alleen al vijf miljoen Growboxxen gebruikt.

Minister als ambassadeur
De drie nieuwe Nationale Iconen worden volop ondersteund door het kabinet. Zo krijgen de innovaties elk een minister of staatssecretaris als eigen ambassadeur. Dit biedt toegang tot een groot netwerk in binnen- en buitenland, helpt bij het vinden van financiering en nieuwe partners en geeft ondersteuning vanuit de overheid.

Bekijk de uitzending van DWDD hier.

Pieter Hoff met de award voor het Nationale Icoon. (Foto: Groasis)