Kabinet draait bezuiniging op groen onderwijs terug

Het kabinet gaat het groene onderwijs net zo financieren als de onderwijsinstellingen die door het ministerie van onderwijs worden gefinancierd. Dat zegde premier Rutte toe aan de Tweede Kamer tijdens de algemene beschouwingen.

Arie Slob van De ChristenUnie vroeg tijdens de algemene beschouwingen aandacht voor de bezuinigingen op het groene onderwijs. Aanleiding was een oproep van de bestuurders van het groene onderwijs dat het ministerie van Economische Zaken de studentengroei bij groene onderwijsinstellingen niet compenseert met een hogere onderwijsbijdrage.

„We zijn dit probleem op dit moment aan het oplossen”, zei premier Rutte. Hij zegde toe dat het kabinet met een oplossing komt voordat de begroting van Economische Zaken door de Tweede Kamer wordt behandeld.

Naar aanleiding van vragen van D66-leider Pechtold gaf Rutte ook aan dat hij het groen onderwijs bij het ministerie van EZ wil houden. „Er zijn honderden goede redenen om het groen onderwijs onder te brengen bij het onderwijsministerie, maar er is één hele goede reden om dat niet te doen: onder EZ is het onderwijs heel succesvol. Ondernemers krijgen nu rechtstreeks toegang tot Wageningen, dat moeten we zo houden.”