‘Kabinet wil lage btw-tarief afschaffen’

Het kabinet wil het lage btw-tarief van 6% afschaffen. Diensten en producten die nu nog onder het lage tarief vallen, gaan naar het standaardtarief van 21%. Dat zeggen ingewijden rond de onderhandelingen over een nieuw belastingstelsel.

Op dit moment vallen boeken, tijdschriften, kappers, schoenmakers, theaters en bioscopen onder het lage btw-tarief. Tot 1 juli valt ook de renovatie van bestaande woningen onder het lage tarief.

De verhoging van het btw-tarief moet het kabinet 4 tot 5 miljard euro opleveren. Deze miljarden kunnen worden gebruikt om de lasten op arbeid te verlagen.

Volgens onderzoekers is het voor de economie beter om btw-tarieven gelijk te trekken en lagere inkomens via de inkomstenbelasting te compenseren.

Verbijsterd
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verbijsterd over de plannen van het kabinet om het lage btw-tarief te schrappen. „Het is een dolksteek in de rug voor die vele duizenden ondernemers die de crisis hebben overleefd en nu net weer een beetje overeind krabbelen. Absoluut onaanvaardbaar”, zegt MKB-Nederland voorzitter Michaël van Straalen.

Van Straalen waarschuwt dat het optrekken van het lage btw-tarief naar 21% vele duizenden banen gaat kosten. De ondernemersorgansiaties hameren nogmaals op de noodzaak om het verlaagde btw-tarief voor onderhoud en renovatie te handhaven.