Kans op hoge pollenaantallen in voorjaar 2015

Het warme weer van het afgelopen voorjaar kan leiden tot hogere concentraties boompollen in de lente van 2015. Dit blijkt uit onderzoek van Universiteit Utrecht en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Onderzoekers concludeerden dat de concentratie pollen in de lucht een stuk hoger uitvalt wanneer het voorgaande jaar een warme lente en een vroege zomer kende. Ze gebruikten hiervoor een uniek Leids archief van 43 jaar dagelijkse pollentellingen. 2014 kende een uitzonderlijk warm voorjaar.

Heel Nederland
Sinds 1969 meten onderzoekers van het LUMC dagelijks de hoeveelheid en het soort pollen in de lucht; sinds 1975 gebeurt dit ook bij het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Jaarlijkse variaties van de hoeveelheid pollen van beide meetstations blijken erg vergelijkbaar.

Hieruit concludeerden de onderzoekers dat het temperatuureffect op het aantal pollen binnen een groot deel van Nederland vergelijkbaar is, en waarschijnlijk belangrijk is voor een groot deel van Noordwest-Europa.

Klimaatonderzoek
„Het onderzoek heeft nog hele andere, minder voor de hand liggende toepassingen”, vertelt Palaeo-ecoloog Timme Donders van Universiteit Utrecht. Met zijn Utrechtse collega’s isoleerde hij ook fossiele pollen uit oude bodemlagen in meertjes en venen, waarmee hij variaties in het klimaat uit het verleden kon reconstrueren.

Klimaatonderzoekers vragen steeds nauwkeurigere data van dit type om de nieuwste generatie klimaatmodellen te kunnen ijken. De nieuwe data geven inzicht in de precieze relatie tussen klimaat en pollensamenstelling, en levert dus betere reconstructies op.