Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Keuze voor retail pakt voor Herburg Roses fantastisch uit

  Keuze voor retail pakt voor Herburg Roses fantastisch uit

  0

  Het Ethiopische Herburg Roses gaat 100% van haar rozenproductie aan Dutch Flower Group (DFG) leveren. „Ik denk dat dit het begin is van hoe samenwerken met de retail er de komende decennia uit gaat zien. De retail gaat zich binden aan productiebedrijven”, zegt managing director Huub van der Burg.

  „Het gaat geweldig met Herburg Roses”, trapt Huub van der Burg (65) af op de nieuwe locatie op het Trade Parc Westland in Honselersdijk, in de nabijheid van de enige afnemer van Herburg Roses, DFG. Toen Huub en zoon Marco in 2006 in Ziway in Ethiopië startten, volgden moeilijke jaren. „Het telen van bloemen was een wereld van verschil met hoe we het in Nederland gewend waren. Door samenwerking met sterke partners als Sher, Olij, Royal FloraHolland en Horticoop is het toch gelukt”, vervolgt Huub. „De laatste jaren gaan fantastisch.” Nu is daar het contract met DFG.

  Geen last van de wereldwijde overproductie van roos?

  „Nee, daar merken we niets van. Jarenlang werd het Ziway-project afgeschilderd als een project dat te laag ligt, op 1.650 m hoogte. Daar kon je geen snee brood verdienen. De familie Barnhoorn heeft het echter met hun ervaring in Kenia heel goed gezien. Want in de loop der jaren is het wel gelukt. Waarom? Door de grootschaligheid van de bedrijven en de super-efficiënte wijze met afdelingen van 10 ha waarop Ziway is opgezet. Dat is uniek in de wereld. De bedrijven zijn daardoor optimaal te managen. Dat het met ons de afgelopen jaren fantastisch gaat komt doordat we vijf jaar geleden de keuze voor de retail maakten. We gingen voor afzet op de Engelse markt de samenwerking aan met JZ Flowers en bouwden dat uit. Wij hoeven ons alleen te focussen op de productie.”

  Nu levert Herburg Roses 100% aan DFG?

  „Ja, de bedoeling is dat we 100% via DFG afzetten. JZ Flowers, dat aan Aldi in Engeland levert, is leidend in afname. 70 tot 80% van onze rozen gaat naar JZ Flowers. Groeien zij dan nemen ze meer af. De rest van de rozen gaat naar andere bedrijven van DFG.”

  Dit artikel verder lezen?

  Inloggen als abonnee

  Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
  Arie-Frans Middelburg
  Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

  Reageer op dit artikel

  avatar