Keuzedeel ’Het Levende Gebouw’ voor groene mbo-studenten

Bedrijfsleven en onderwijs hebben, samen met VHG, een nieuw keuzedeel ’Het Levende Gebouw’ ontwikkeld voor mbo-studenten. In deze module maken zij kennis met de waarde van groen op, aan, in en om gebouwen. Dit thema speelt vanwege klimaatverandering een steeds grotere rol.

Een mbo-opleiding uit drie onderdelen: een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel. De inhoud van dit keuzedeel is geïnspireerd op de eerder door VHG uitgebrachte Handleiding Het Levende Gebouw. Het keuzedeel maakt voor de theorie op school gebruik van e-learning. Voor de praktijkdagen gaan de studenten naar een groenbedrijf. Uiteindelijk krijgen de studenten een certificaat.

„Het is geen keihard technisch verhaal” zegt Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur Arbeidsmarkt & Onderwijs. „Bij Het Levende Gebouw gaat het veel meer om wat de meerwaarde is van groen voor de biodiversiteit, leefbaarheid, het binnenklimaat, de productiviteit enzovoorts. Het is een andere manier van denken die we aan de studenten mee willen geven. Nu is het nog een keuzedeel, maar op termijn kan het een vast onderdeel van de groene opleidingen worden. Overigens is het ook heel interessant voor medewerkers van bedrijven.”

Behoefte

Bedrijven voor het praktijkgedeelte worden geworven via de Groene Hotspots. Het vinden van deze bedrijven is geen probleem, vertelt Heidi Kamerling, Practor Groene Leefbare Stad bij Yuverta Houten en Projectmanager Groene Hotspot Houten. „Ze komen mensen te kort en vragen ons voortdurend om stagiairs.”

Kamerling is enthousiast over de module: „Een groene omgeving betekent veel voor mens en dier. Het keuzedeel sluit aan bij waar bedrijven én scholen behoefte aan hebben. We nemen het vast op in onze opleidingen voor Hovenier en Leefbare stad en klimaat. En we hopen ook andere opleidingen te verleiden om het keuzedeel op te nemen. Tenslotte zijn er raakvlakken, bijvoorbeeld met de opleiding Bloem en de interieurbeplanting.”

Lesmateriaal keuzedeel bestellen

VHG heeft het kwalificatiedossier aangevraagd. Hierin staat beschreven aan welke eisen een student moet voldoen om een diploma te behalen. Scholen kunnen het lesmateriaal bestellen bij de ontwikkelaar, AHA Leermiddelenbouwers, of bij VHG. Daaraan zijn kosten verbonden zodat de inhoud van de keuzemodule actueel kan worden gehouden.

Het keuzedeel Het Levende Gebouw is het derde in een reeks. Eerder ontwikkelde onderwijs en bedrijfsleven al de keuzedelen Onderhoud sportvelden en golfbanen en Dak- en gevelbegroening. Een keuzedeel Binnenbegroening is bovendien nog in ontwikkeling.

Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
gate.io
2 maanden geleden

The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/ar/signup/XwNAU