Klusmarkt blijft aantrekken dankzij woningmarkt

Het afgelopen kwartaal heeft 21% van de Nederlanders een klus uitbesteed. Schilderklussen blijven het populairst, gevolgd door tuinonderhoud. Vooral 65-plussers hebben afgelopen halfjaar veel klussen door een vakman uit laten voeren.

Het aantal mensen dat verwacht het komende half jaar een klus uit te besteden, is gestegen met 2,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal zegt 26% van de Nederlanders een vakman in te gaan huren voor een klus in het komende halfjaar. Dit houdt in dat er het komende halfjaar 3,4 miljoen klussen uitbesteed worden.

Woningmarkt
Een belangrijke indicator van het aantal uitbestede klussen is de woningmarkt. Op de huizenmarkt presteren de stedelijke gebieden, vooral Amsterdam, Leiden, Utrecht en Groningen, erg goed.

Ook hier zijn overeenkomsten te zien met de klusmarkt. Zo is de provincie waarin de komende zes maanden de meeste klussen uitbesteed worden, de provincie Groningen met 36% van de inwoners.

Ook het gemiddelde klusbedrag zit in een opwaartse spiraal. Momenteel betalen consumenten gemiddeld €3.755 voor een klus. In dezelfde periode vorig jaar was dit nog €2.655.