Koningslinde geplant voor jarige ENA

In de Haagse Paleistuin is een grote koningslinde geplant om het 25-jarig jubileum van de European Nurserystock Association te vieren, de Europese boomkwekersorganisatie.

Voorzitter Raad voor de Boomkwekerij Henk Raaijmakers en wethouder Boudewijn Revis hebben donderdag de Tilia europaea ’Pallida’ op een bijzondere plek gezet: bij de ingang van Paleis Noordeinde, waar prinsessen hebben gespeeld.

De koninklijke familie heeft toestemming gegeven voor de aanplant. Eerder stond op deze plek een andere boom. Die groeide met een dikke tak naar beneden, een fenomeen wat wetenschappers nooit konden verklaren, aldus de Haagse groenman Leendert Koudstaal die ook aanwezig was.

’Kwantificeer waarde van groen’
Wethouder Revis hield een pleidooi voor meer stedelijk groen. Volgens hem is het welbevinden van burgers van het allergrootste belang. Daarom moet de waarde van groen worden gekwantificeerd, zei hij bij de aanplant.

De ENA viert het 25-jarig bestaan met bomenaanplant in alle aangesloten boomkwekerijlanden. Handelsbond Anthos en LTO-Vakgroep Bomen en Vaste planten vertegenwoordigen Nederland in de Europese organisatie.

Bron: De Boomkwekerij

De koningslinde is doorgekweekt door de Haagse stadskwekerij tot dit grote formaat. (Foto: Raad voor de Boomkwekerij)