Kosten trekkerkenteken omlaag

De kentekenplicht voor trekkers zal gemiddeld €450 per bedrijf kosten in plaats van €600 zoals eerder berekend. Dat blijkt uit een nieuwe berekening door de minister van Infrastructuur en Milieu.

Minister Schultz schrijft aan de Tweede Kamer dat de invoering van het trekkerkenteken €48 miljoen zou gaan kosten. Dit was gebaseerd op gegevens uit 2010: het zou gaan om 250.000 bestaande voertuigen, inclusief 50.000 aanhangwagens.

Uit recent onderzoek van de RDW blijkt het echter om 430.000 voertuigen te gaan. Motorrijtuigen met beperkte snelheid en een deel van de aanhangwagens waren in 2010 niet meegenomen in de berekening.

Digitaal
Om de kosten te verlagen, heeft Schultz ervoor gekozen om bestaande voertuigen digitaal te laten inschrijven en tenaam te stellen. Ze hoeven ook niet apart te worden gekeurd. Tevens hoeven ze geen kentekenplaatverlichting te hebben, omdat moderne platen voldoende reflecteren. Er is ook geen kenteken aan de trekkervoorzijde nodig.

De kentekening gaat totaal ongeveer €31,5 miljoen kosten. In de berekening is uitgegaan van een bedrijfsgemiddelde van vier trekkers of motorrijtuigen met beperkte snelheid, en acht tot tien getrokken voertuigen. De kosten per bedrijf zouden dan €450 zijn.

De kentekenplicht voor trekkers wordt naar verwachting in 2017 ingevoerd. Het rijbewijs voor trekkers (T-rijbewijs) gaat dit jaar op 1 juli in.