Kruidenvegetatie tegen eikenprocessierups

Heem, De Vlinderstichting, Wageningen UR, en Hellingman Biocontrole werken samen, in opdracht van de provincie Gelderland, aan een duurzame oplossing voor de overlast die wordt veroorzaakt door de eikenprocessierups. Dat meldt Heem, specialist in natuurlijke kruidenvegetaties, in haar laatste nieuwsbrief.

Het idee is preventief zorgen voor meer biodiversiteit door het aanleggen van kruiden- en bloemrijke vegetaties nabij gebieden (wegbermen) met eikenprocessierups.

Natuurlijke vijanden
Meer kruiden- en bloemrijke vegetaties betekent meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zoals sluipwespen, sluipvliegen, kevers (waaronder larven van lieveheersbeestjes, wantsen, larven van gaasvliegen, spinnen en mieren. Daarnaast wordt de eikenprocessierups gegeten door verschillende soorten vleermuizen en vogels.

Projecten
Naast een aantal losse projecten, uitgevoerd door de Koninklijke Ginkelgroep, worden er door Heem in 2016 op vier locaties verspreid over de provincie Gelderland kruiden- en bloemrijke wegbermen gerealiseerd. De Vlinderstichting, Wageningen Universiteit & Research centre, en Hellingman Biocontrole Onderzoek en Advies B.V., zorgen onder andere voor het inventariseren en monitoren van de eikenprocessierups en natuurlijke vijanden op die locaties.