Landschapsarchitecten onderscheiden met lintje

Bij de jaarlijkse lintjesregen zijn twee gerenommeerde stad- en landschapsarchitecten gedecoreerd. Winny Maas en Riek Bakker zijn beiden benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Landschapsarchitect en stedenbouwkundige Riek Bakker was in het verleden hoogleraar stedenbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven en is vanaf 2004 directeur van Riek Bakker Advies. Zij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de stadsontwikkeling en volkshuisvesting van de gemeente Rotterdam, onder andere bij de komst van de Erasmusbrug en de verdere ontwikkeling van de Kop van Zuid, en van andere steden.

MVRDV
Architect Winy Maas kreeg een lintje voor zijn buitengewone verdiensten voor de Nederlandse architectuur en met name de Markthal Rotterdam, die afgelopen oktober door koningin Maxima werd geopend. Maas is, samen met Jacob van Rijs en Nathalie de Vries, oprichter van architectenbureau MVRDV. Bekende projecten van MVRDV zijn het gebouw voor omroep VPRO in Hilversum, de EXPO 2000 paviljoen in Hannover en de Glazen Boerderij in het Brabantse Schijndel.

Floriade
Op dit moment werkt Maas met MVRDV onder meer aan de Floriade Almere.
Aan de TU Delft heeft Maas de afgelopen vijf jaar leiding gegeven aan de denktank The Why Factory waar hij door middel van onderzoekend ontwerp scenario’s voor de stad van de toekomst heeft ontwikkeld. Bijvoorbeeld BiodiverCity, een stad waar zoveel mogelijk dieren en planten welkom zijn, of Vertical Village, een visie voor een torenflat met de kwaliteit van het dorpsleven.

Winny Maas (links) en Riek Bakker hebben uit handen van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam de Orde van de Nederlandse Leeuw ontvangen. (Foto: MVRDV)