Lijstjes

  0

  Het is weer december en dus worden we geconfronteerd met tientallen lijsten. Dat begint eigenlijk al vroeg in het derde kwartaal met de aankondiging van de Top 2000 op Radio 2. Die zender beluister ik meestal in de auto en dus begin ik, zo gauw ze er over beginnen, lijstjes te maken in mijn hoofd van favoriete muziek. Weldra barst daarna het lijstjesgeweld los met beste sporters, beste boek, meest indrukwekkende gebeurtenissen en noem maar op.

  Als vanzelfsprekend begin ik dan zakelijk ook lijstjes te maken. Vraag ik mezelf af: „Hoe scoort 2018 in het lijstje van jaaromzetten?” Daar scoort 2018 hoog! Zeker het laatste kwartaal leek iedereen van God los. Als we maar kwamen: wat het allemaal kostte, maakte plotseling niet meer uit. Dat is ook effe wennen trouwens.

  Bij het lijstjes opstellen hoef je niet altijd terug te kijken, er kunnen ook al lijsten worden gemaakt voor het komende jaar. Wat moet bijvoorbeeld worden vervangen? Wat worden onze doelen?

  Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat we intern ook een aantal wat minder zinvolle lijstjes opstellen. Dat doen we tijdens het jaarlijkse kerstuitje. Het leukst wordt het als iedereen al wat alcohol achter de kiezen heeft: daar worden we toch wat openhartiger van.

  Er zijn onschuldige lijstjes. Die gaan bijvoorbeeld over ’leukste klus’ en ’moeilijkste klus’. Het wordt minder onschuldig en meestal hilarisch als het gaat over ’lastigste klant’ of ’knapste opdrachtgeefster’. Het meest interessant vind ik zelf ’mooist gerealiseerde tuin van afgelopen jaar’. Daar zijn de meningen toch vaak over verdeeld bij mijn collega’s.

  Enfin, het is wel een aangename manier om samen nog eens terug te zien op het afgelopen jaar. Zeker in deze haastige tijd moet je jezelf dwingen af en toe nog eens om te kijken. Daar is veel te leren. Ik wens u veel mooie lijstjes toe!

  Reageer op dit artikel

  avatar