Limburg dreigt met dwangsom van een ton bij fout maaibeleid

De provincie Limburg dreigt Waterschap Limburg met een dwangsom van €100.000 als er nog een keer illegaal gemaaid wordt. De provincie wil koste wat het kost voorkomen dat het nog een keer fout gaat in het enige leefgebied van het donker pimpernelblauwtje. Om informatie te verzamelen voor het opstellen van een goed herstelplan heeft het waterschap €40.000 uitgetrokken voor een onderzoek in het gebied.

Het laatste leefgebied van het donker pimpernelblauwtje, een bedreigde vlindersoort, werd op 13 juli vernield. Het gaat om een berm langs een provinciale weg bij Posterholt in Limburg. De Vlinderstichting heeft aangifte gedaan bij de provincie. De fout werd gemaakt door een (onder)aannemer, maar Waterschap Limburg is verantwoordelijk voor het maaibeleid.

Reddingspoging

De Vlinderstichting onderneemt nu samen met het waterschap en het Limburgs Landschap een ultieme reddingspoging om het donker pimpernelblauwtje te redden. Omdat de blauwtjes nu rondvliegen, heeft Het Limburgs Landschap uit haar eigen terrein bloeiende pimpernelplanten uitgestoken en geplant op de gemaaide strook.

Hopelijk kunnen de uitgekomen vlinders toch hun eitjes afzetten op de bloemknoppen van de pimpernel. Met de noodmaatregel moet het leefgebied van de donkere pimpernelblauwtjes herstellen.

Zo’n 70% van de berm waarin het beschermde donker pimpernelblauwtje leeft, is vernield door een illegale maaibeurt. (Foto: De Vlinderstichting)
Laatste der Mohikanen

Er is nog een klein stukje ongemaaide berm over. De Vlindertichting gaat alles op alles zetten om de vlinder in Nederland te houden. Inmiddels heeft een medewerker van het Limburgs Landschap drie pimpernelblauwtjes langs de N274 gezien.

„We hopen dat iedere vlinder die nu nog vliegt als de laatste der Mohikanen de kans pakt om eitjes af te zetten op de laatste pimpernellen die er nog staan. En dat we dan een flinke rupsenopbrengst hebben. We gaan het donker pimpernelblauwtje echt niet opgeven,” aldus de Vlinderstichting.

In het komende nummer van Tuin en Landschap (nr. 20, publicatiedatum 2 oktober) staat een uitgebreid artikel over blunders bij maaibeheer door overheden, en hoe dit kan worden voorkomen.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos
Jos
3 jaren geleden

Ik snap niet waarom de bermen zover uitgemaaid moeten worden. Dit is iets van oude bestekken . Inmiddels lijkt biodiversiteit nog niet op elk niveau te zijn doorgedrongen. 1 meter langs de wegbermen maaien is noodzakelijk voor het bermmeubilair . Denk GOED na over de bestaande bestekken .