Limburg trekt miljoenen uit voor onderhoud groen erfgoed

De provincie Limburg trekt bijna €8 miljoen uit voor het opknappen van gebouwde en groene monumenten. De subsidieregeling gaat per direct in.

Twee regelingen zijn opengesteld voor behoud van gebouwde en groene monumenten. Dit zijn de ‘Nadere subsidieregels Restauratie Monumenten 2020-2022’ en de ‘Nadere subsidieregels Monulisa 2020-2022’. Beide regelingen hebben een looptijd van twee jaar.

Restauratieregeling

Met de restauratieregeling worden urgente restauraties aan monumenten ondersteund. Dit kan zowel gebouwde als groene monumenten betreffen. Een belangrijk criterium is dat  eventueel benodigde vergunningen al zijn verleend. Voor deze restauratieregeling is in totaal een budget beschikbaar van €6 miljoen, dat in twee tranches van elk €3 miljoen zal worden opengesteld.

Monulisa-regeling

Met de Monulisa-regeling co-financiert Limburg de rijkssubsidie voor het normaal onderhoud aan gebouwen die nog een functie hebben voor de openbare eredienst, onderhoud aan molens en aan groene monumenten. Voor de Monulisa-regeling is een budget beschikbaar van €1,7 miljoen voor de volledige looptijd.

Beleidsprogramma

Dat zowel restauratie als onderhoud van groene monumenten wordt ondersteund door de Provincie Limburg is een nieuwe lijn die volgt uit het onlangs vastgestelde beleidsprogramma ‘Monumenten behouden, benutten én beleven’ (voor 2020-2023).

„Een monument staat niet op zich, maar vormt met zijn groene omgeving een functionele eenheid; het erfgoedensemble. We zijn blij dat we met beide regelingen een impuls kunnen geven aan het behoud van erfgoedensembles”, aldus gedeputeerde Hubert Mackus.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties