Maanplein Tree Ground Solutions Boomproject van het Jaar

Het project Maanplein van Tree Ground Solutions is door de VHG uitgeroepen tot Boomproject van het Jaar 2017. De uitreiking vond donderdag plaats in de Utrechtse Jaarbeurs, tijdens de Dag van de Openbare Ruimte.

De jury is onder de indruk van de impact van dit project en de uitstekende realisatie: „Deze bomen maken de nieuwbouw van het plein meteen vertrouwd en versterken de complete cultuuromslag van het tot voor kort nog verloederde stationsgebied in Heerlen.”

Gedurfd

Aan dit gedurfde bouwproject ligt een eigenwijze totaalvisie van de projectontwikkelaar op maatschappelijke en stedelijke ontwikkeling ten grondslag. Bomen hebben er een essentiële rol, zo blijkt uit het juryrapport: „De vijf grote honingbomen (Styphnolobium japonicum) zijn ‘low-tech’ op het dak van een supermarkt geplaatst. Op hun groene grasterpen versterken ze het gewenste ‘vertrouwde’ en aangename gevoel dat de bouwstijl van het hele project oproept: door hun volwassen omvang is het alsof de in maart 2017 geplante bomen er al jaren staan.” De vijf bomen zorgen met hun bladerdak voor comfortabele schaduw en koelte op het verharde plein en ze ‘breken’ de trek van de wind.

Verdichtingsgebieden

De jury is er enthousiast over dat de boomplaats zonder ingewikkelde en onderhoudsgevoelige technologie is ingericht. „Het ‘simplistische’ en klimaatbestendige systeem voor regenwaterafvoer en irrigatie door capillaire werking is een duurzame en betaalbare keuze, die als voorbeeld dient voor vergelijkbare projecten in stedelijke verdichtingsgebieden,” aldus het juryrapport.

Ook het Bomencarré Centrumeiland IJburg van Nationale Bomenbank en Het Witte Lint nabij Zutphen en Eefde van Boomkwekerij Udenhout waren genomineerd.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties