Madeliefje op 1 bij Eindejaars Plantenjacht

Bij de Eindejaars Plantenjacht die Floron van 26 december tot 3 januari organiseerde is het madeliefje Bellis perennis het meest gevonden. Floron houdt de plantenjacht om inzicht te krijgen in de invloed van weer en klimaat op bloeiende planten.

Bij de plantenjacht registreren de deelnemers alle bloeiende planten (wilde en algemene uitheemse) die ze tegenkomen gedurende een wandeling van een uur. Deelnemers konden meerdere lijsten inleveren. In totaal ontving Floron 1.326 lijsten van 750 deelnemers.

In de top 25 staat Madeliefje bovenaan. De soort werd in 78% van de lijsten vermeld. Straatgras (66%) en vogelmuur (63%) completeren de top drie. Paarse dovenetel (+2) en witte dovenetel (+4) zijn stijgers ten opzichte van 2018. Vooral paarse dovenetel kiemde meer dan ooit in het voorjaar van 2019, doordat veel concurrenten de extreem droge zomer van 2018 niet overleefden.

Analyse

Floron kijkt bij de analyse van de data onder meer naar het aantal bloeiende soorten per lijst. Dit jaar werden gemiddeld 14,5 bloeiende soorten per lijst geteld. Dat is het op één na laagste aantal; alleen in 2014 werden er minder geteld, maar toen lag er sneeuw.

Toch was december met 5,8 graden Celcius relatief warm vergeleken met andere jaren, waardoor je juist veel bloeiende planten zou verwachten. Het lijkt dus alsof de planten het kouder hadden dan de thermometer aangaf.

Vorstdagen

Floron medewerker Baudewijn Odé: „Eind november waren er al wat vorstdagen, ook half december heeft het gevroren. Misschien dat toen toch veel vorstgevoelige soorten ermee gestopt zijn. Het is niet altijd gemakkelijk om de exacte relatie tussen het weer en de bloei van planten te leggen.”

Mogelijk spelen ook waarnemingseffecten een rol. Odé: „De laatste dagen van het jaar en begin januari hebben we een paar koude dagen gehad. Dan kunnen bloemen bijvoorbeeld ook minder open staan en daardoor minder opvallen.”

Een ander aspect waar Floron naar kijkt is het percentage voorjaarsbloeiers. Uit eerdere tellingen bleek al dat het verschijnen van voorjaarsbloeiers een goede indicatie is voor milde winters. Dit jaar was 3,1% van het totale aantal meldingen een voorjaarsbloeier (2018: 3,3%, 2017: 4,4%, 2016: 3,9%, 2015: 9,5%, 2014: 2%). Volgens de planten tot nu toe geen milde winter dus.

In totaal werden 571 bloeiende plantensoorten gevonden. Floron is echter voorzichtig met de interpretatie van dit getal, Odé: „Vaak zijn er een paar echte cracks die per lijst veel verschillende soorten tellen. Als er daarvan het ene jaar meer meedoen dan het andere, dan zie je dat meteen terug in het aantal getelde soorten. Maar het zegt niet zoveel over de relatie tussen weer en klimaat en de bloei van planten.”

Klik hier voor het volledige rapport

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties