Management buy-out voor Belgisch Oprins Plant

  Familie Oprins verkoopt haar aandelen Oprins Plant aan het huidige vierkoppige management van het bedrijf en aan investeerder Group MC uit Hasselt. Het bedrijf gaat verder onder de naam Plant Select.

  Volgens Oprins Plant ondergaat de sierteeltmarkt een evolutie die gedreven wordt door overnames, technologie en nieuwe afzetmarkten en kanalen. Om in te spelen op deze veranderingen heeft de familie Oprins en het management een strategische partner gezocht om haar visie te vertalen in een ambitieus groeiplan.

  Bamboe, hortensia en Ilex crenata

  Group MC en de vier leden van het huidige management, waaronder de huidige directeur Wouter Marques, nemen de aandelen van Oprins Plant over en gaan verder onder de naam Plant Select. Het bedrijf blijft zich focussen op specialisatie in in-vitro vermeerdering en teelt van bamboe. Daarnaast zijn hortensia en Ilex crenata twee andere pijlers van het bedrijf. Plant Select blijft het huidige sortiment onder de bestaande namen op de markt brengen: Bamboo Select, Ilex Select en Hydrangea Select.

  Wouter Marques, CEO van Plant Select, is enthousiast over nieuwe samenwerking met Group MC: „De professionalisering en ondersteuning door de nieuwe partner zal het groeitraject bevorderen.”

  Wouter Marques met Fargesia (links) en Ilex crenata, twee belangrijke pijlers van het bedrijf. (foto: Ron Barendse)

  Willem Broux, gedelegeerd bestuurder van Group MC onderschrijft de gedrevenheid en groeistrategie: „De verweving van de kennis en ervaring van management en investeerders vormt een ideale kweekcultuur voor de toekomst. Met de nieuwe aandeelhoudersstructuur van Plant Select behoudt het bedrijf tevens het familiaal karakter met het potentieel om door te groeien naar het volgende niveau. Dit sluit ook perfect aan met de Group MC waarde: ’family owned, professionally managed’.

  Plant Select telt vier productielocaties waar het met een team van 50 medewerkers jaarlijks ruim een miljoen planten produceert, die hun weg vinden naar Europese in Europa via tuinaanleggers, tuincentra, doe-het-zelf ketens, supermarkten, en steeds vaker ook via internetkanalen. Met uitbreiding van 25.000 m² nieuwe serres in Rijkevorsel heeft het bedrijf naar eigen zeggen inmiddels een eerste stap gezet in de uitrol van de groeistrategie. Oprins Plant werd in 1991 opgericht door Jan en Paul Oprins en Chantal Quirynen.

  Moeilijke jaren

  Zo’n acht jaar gelden kende Oprins Plant moeilijke jaren. Dankzij de Wet Continuïteit Ondernemingen (WCO) wist het bedrijf te overleven. In december 2017 zei Marques in een artikel in De Boomkwekerij: „We draaien veel minder omzet dan voorheen maar maken wel weer winst. De afgelopen jaren was het toch vooral een snoeiverhaal, ik wil nu verder werken aan een groeiverhaal. Dat is toch fijner.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties