Manifest luidt noodklok over afname biodiversiteit

  Vertegenwoordigers van de Jonge Klimaatbeweging en Naturalis Biodiversity Center schreven, samen met 60 jongeren en wetenschappers, het manifest Tijd voor biodiversiteit. Het manifest waarin de noodklok wordt geluid over de afname van biodiversiteit, is inmiddels meer dan 6000 keer ondertekend.

  De denktank JongerenXNaturalis bestaat uit zo’n 60 vertegenwoordigers van Nederlandse jongerenorganisaties, studenten, kunstenaars en wetenschappers van Naturalis. Auke-Florian Hiemstra van Naturalis Biodiversity Center is een van de initiatiefnemers: „De Europese Unie heeft deze week hun biodiversiteitsstrategie 2030 gepresenteerd. Ook in Nederland moet biodiversiteit een plek krijgen op de politieke agenda, want het is van levensbelang. Een gezond ecosysteem zuivert ons water en onze lucht, houdt het klimaat in balans, zet afval om in grondstoffen en zorgt voor de bestuiving en bemesting van gewassen. Het verlies van biodiversiteit wordt een enorm probleem voor alle komende generaties.”

  Niet wachten op regeerakkoord

  Aniek Moonen is vertegenwoordiger van de Jonge Klimaatbeweging: „Noch de biodiversiteitscrisis, noch de klimaatcrisis kunnen wachten op een nieuw regeerakkoord, of een volgend kabinet. Het is nu tijd voor serieuze en politieke actie. Hiervoor zijn meer instrumenten nodig om de kennis over en waardering voor biodiversiteit te vergroten. Het manifest noemt enkele van deze instrumenten, zoals een ministerie van Klimaat en Biodiversiteit, die de crises een halt zouden kunnen toeroepen. Wat ons betreft kunnen deze geknipt en geplakt worden in het nieuwe regeerakkoord.”

  Achteruitgang stoppen

  Ed Nijpels is voorzitter van het voortgangsoverleg van het Klimaatakkoord. Hij ontving het manifest uit handen van de initiatiefnemers. „Ik onderschrijf de boodschap van het manifest; het is in ieders belang biodiversiteitsverlies tegen te gaan. Nu moeten er afspraken worden gemaakt met alle verantwoordelijke partijen, afspraken waaraan we elkaar moeten houden. Alleen op die manier kunnen we de achteruitgang stoppen.”

  Volgens Nijpels wordt met het manifest een belangrijk thema aangekaart, waarover het nog veel te weinig gaat in het publieke en politieke debat. „Deze crisis heeft een ‘1,5 graad’ van de klimaatverandering nodig: een signaal dat de ernst van het probleem op lange termijn visualiseert. Daarnaast is het nu van belang om onszelf een doel te stellen en daarmee aan de slag te gaan. Ga aan tafel met degenen die verantwoordelijk zijn en maak afspraken met hen. Het Planbureau voor de Leefomgeving kan als onafhankelijke rapporteur de voortgang en status meten. Als een barometer voor de biodiversiteit.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties