Mbo massaal vertegenwoordigd op vakwedstrijden

Zo’n 90% van alle mbo-scholen in Nederland heeft getekend voor deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo. Hierin worden studenten uitgedaagd om uit te blinken in hun vak, zoals hovenier.

Het ministerie van OCW heeft de vakwedstrijden van Skills Heroes in de ‘excellentieregeling’ opgenomen. Hierdoor kunnen mbo-scholen de vakwedstrijden in het regulier onderwijsprogramma integreren. Op donderdag 4 juni vindt de officiële kick-off van Skills Heroes plaats bij MBO Utrecht.

Tijdens vakwedstrijden volbrengen mbo-studenten in een gegeven tijd een opdracht waarop ze worden beoordeeld. Hier komen vaardigheden bij kijken die met reguliere toetsen niet of nauwelijks beoordeeld kunnen worden. Het gaat om kwaliteiten zoals samenwerken, strategisch denken en handelen, praktijkproblemen oplossen en omgaan met tijdsdruk.

Internationaal
Een aantal winnaars van Skills Heroes mag hun skills op Europees niveau laten zien, tijdens EuroSkills in Göteborg Zweden, in december 2016. Sommigen kunnen daarna zelfs door naar wedstrijden op wereldniveau. Deze zomer reizen een aantal winnaars van Skills Heroes 2014 af naar WorldSkills in Brazilië.