Meer omzet boomspecialisten in derde kwartaal

In het derde kwartaal van dit jaar boekten boomspecialisten bijna 8% meer omzet dan een jaar eerder. Het was daarmee de enige groep onder de VHG-leden die geen omzetverlies leed. Dat blijkt uit de Kwartaalmonitor die onlangs is verschenen.

In het derde kwartaal hebben de VHG-leden minder omgezet behaald dan een jaar eerder. De omzet was bijna 3% minder dan in het derde kwartaal van 2014.

De vakgroep Hoveniers, die in aantal en omzetaandeel het grootst is binnen VHG, kampte met de grootste omzetafname. Een kwartaal eerder realiseerde deze groep nog een stijging van ruim 11%.

Lage btw-tarief
De omslag in de omzetontwikkeling is opvallend. Een verklaring is het lage btw-tarief van 6% dat tot 1 juli 2015 gold voor sommige arbeidskosten van hoveniers. Om hier nog van te kunnen profiteren werden er relatief meer opdrachten uitgevoerd in het tweede kwartaal en minder in het derde kwartaal.

De omzet van Interieurbeplanters nam met 2,8% af en de Groenvoorzieners en Dak- en gevelbegroeners verloren ruim 2% omzet.

CBS
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt deze kwartaalmonitoren speciaal samen voor VHG. De kwartaalmonitor geeft een overzicht van ontwikkelingen en verwachtingen in de branche in het algemeen en deels voor VHG-leden in het bijzonder.