Meer tekennymfen verwacht in 2015

Wageningen Universiteit en Research verwacht dit jaar een toenemend aantal nimfen van teken in Nederland. Ze leidt deze voorspelling af uit het grote aantal muizen in het afgelopen jaar, die een belangrijke gastheer zijn voor larven en nimfen.

Vrijwilligers hebben voor het tweede jaar op rij een recordaantal teken gevangen op twaalf vaste tekenvanglocaties. Vorig jaar werden er 17.400 teken gevangen, in 2013 waren dat er 16.800.

De stijging in het tekenaantal komt in 2014 volledig voor rekening van de larven. Dat is op zich gebruikelijk: er zijn meer larven dan nimfen en meer nimfen dan volwassenen in de jaarlijkse meting. In elk levensstadium sterft een groot deel omdat ze geen bloed konden drinken bij gastheren. In 2013 werd het grote aantal larven daardoor niet opgevolgd in een stijging van nimfen in 2014.

Eenderde in tuin
Voor 2015 is de verwachting dat er meer nimfen zullen komen als gevolg van het zeer grote aantal muizen in het afgelopen jaar. Muizen zijn namelijk gastheer voor het larvenstadium. Hoe meer gastheren, hoe groter de kans dat de larf bloed kan bemachtigen om uit te groeien tot nimf. Nimfen veroorzaken de meeste tekenbeten. Overigens wordt eenderde van de tekenbeten opgelopen in de tuin.

Sinds de zomer van 2006 vangen groepen vrijwilligers maandelijks teken op een oppervlak van 200 m, altijd op vaste locaties. Voor meer informatie over de verspreiding van de teek in Nederland is www.tekenrader.nl te raadplegen.