Meer zadelzwam door essentaksterfte

De zadelzwam profiteert van de ellende van de es. Dat meldt de Nederlandse Mycologische Vereniging op de website Natuurbericht.nl. De paddenstoelen met een hoed van soms wel 60 cm groeien op dood hout waar ze witrot veroorzaken.

Zadelzwammen hebben een voorkeur voor dood hout van Es, minder vaak van Iep, Wilg, Beuk en Els. Slechts zelden zijn ze parasitisch op levend hout. De soort heeft een voorkeur voor stronken en stobben laag boven de grond, maar kan ook hoog in de bomen worden gevonden.

De grote hoeden in de vorm van een zadel zitten met een zijdelings geplaatste steel vast aan stammen en stronken van allerlei loofbomen. Afgelopen voorjaar werden er meer Zadelzwammen gezien dan andere jaren. In parken en plantsoenen, boomsingels, lanen en loofbossen, kortom overal waar zijn favoriete loofbomen groeien werden ze gevonden. Dat heeft alles te maken met de essentaksterfte die in alle hevigheid woedt.

De essentaksterfte zelf wordt zoals bekend veroorzaakt door de teleomorf Vals essevlieskelkje (Hymenoscyphus pseudoalbidus), een ascomyceet. Het mycelium belemmert de sapstroom waardoor de bladeren afvallen, takken afsterven en uiteindelijk de hele boom. Vele Essen in recreatiebosjes, lanen, singels en parken moeten nu als verloren worden beschouwd en zullen geruimd moeten worden. De verwachting is dat hierdoor vele stronken en stammen van Essen achterblijven en dat is toevallig het favoriete substraat van de Zadelzwam. Zadelzwammen, maar ook een heel scala andere paddenstoelsoorten, zullen hier als opruimers nog jaren van kunnen profiteren. Tot de stronken zijn verteerd…

foto: Martijn Oud