Minder omgewaaide bomen door storm

De decemberstorm die donderdag 5 december over Nederland trekt, zal voor minder boomschade zorgen dan de storm van 28 oktober. Bomen zitten niet meer in het blad en vangen daardoor minder wind.

Het KNMI heeft voor de zware storm die voor vanmiddag is aangekondigd code rood (gevaarlijk weer) afgekondigd voor het noorden van het land. Het hoogtepunt van de storm, ligt tussen 12 en 18 uur. In Nederland wordt gewaarschuwd voor zware windstoten, hoge golven en springtij.

De tweede zware storm van dit jaar zal vooral huishouden in het noordelijk kustgebied en op de Wadden. Aan het begin van de middag staat daar enige tijd windkracht 10, mogelijk zelfs even windkracht 11, en windstoten met uitschieters naar 140 kilometer per uur.

Omgewaaide bomen
Landinwaarts zal de westenwind kracht 6 à 7 bereiken en zullen windstoten van boven de 100 kilometer per uur voorkomen. De schade door omgewaaide bomen zal deze keer waarschijnlijk meevallen. De meeste bomen zitten niet meer in het blad en vangen dus minder wind.

Daarbij zijn de meeste zwakkere bomen in oktober al omgegaan. Het kan wel zo zijn dat de winstbelasting voor bomen verandert doordat hun buurman bij de vorige storm is omgewaaid. Dat maakt ze weer kwetsbaar.