Minder wintersterfte onder Nederlandse honingbijen

Sinds jaren is de sterfte onder bijenvolken niet zo laag geweest als deze winter. In 2011 schommelde de uitval nog rond de 20%, afgelopen twee jaren kwam het uit onder de 10% en dit jaar overleefde slechts 6,5% van de bijenvolken de wintermaanden niet.

De wintersterfte is gemeten door het Surveillanceprogramma Honingbijen, uitgevoerd door Naturalis en Wageningen UR, en in samenwerking met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV).

Ruim vijfhonderd imkers

Koos Biesmeijer van Naturalis legt uit dat in een steekproef gegevens van meer dan vijfhonderd geselecteerde imkers bijeengebracht zijn. „De steekproef is representatief voor de sterfte onder de volken van de Nederlandse imkers” zegt Sjef van der Steen van Bijen@wur. De 534 imkers hebben 5919 volken ingewinterd, waarvan er 5537 de winter overleefd hebben. Dit komt overeen met een overleving van ongeveer 93,5% en een wintersterfte van 6,5%.

Normaal niveau

Jan Dommerholt, voorzitter van de Nederlandse BijenhoudersVereniging stelt dat de 6,5% wintersterfte een ’normaal niveau’ is, dat wil zeggen een niveau dat normaal was voordat de varroamijt in Nederland kwam. Koos Biesmeijer van Naturalis en coördinator van het Surveillanceprogramma Honingbijen is blij met de lage wintersterfte omdat het zowel voor de imkers goed nieuws is, als voor de bestuiving van fruit en groenten door honingbijen; gewassen die van levensbelang zijn.