Inspectie SZW ziet mogelijk illegale activiteit op RFH-terrein

  Tien sierteeltbedrijven op het terrein van Royal FloraHolland in Aalsmeer kregen vorige week een bezoek van de Inspectie SZW en de politie. Daarbij kwamen strafbare feiten en overtredingen aan het licht. Dit soort controles gaan vaker plaatsvinden.

  Tijdens de inspecties is een persoon aangehouden, diegene wordt verdacht van het overtreden van de Vreemdelingenwet. Om wie of wat het precies gaat, is niet duidelijk. Ook is niet bekend welke tien bedrijven bezoek kregen. De politie Amsterdam wil er vanuit ’tactisch belang’ niets over kwijt. Wel laat de politie weten dat de Inspectie SZW onderzoek gaat doen naar arbeidsvoorwaarden en internationale werknemers.

  Bij transportcontrole op het terrein van RFH zijn ook een aantal overtredingen gezien. Volgens de politie gaat het om het niet kunnen laten zien van een vergunning, rijden met een te lang voertuig en het overtreden van regels voor werktijden, pauzes en rusttijden.

  Signaal aan malafide ondernemers

  Royal FloraHolland zelf heeft weinig te maken met de inspectie, overtredingen en misdaden, zegt woordvoerder Michel van Schie. „Onze rol was het wijzen van de weg, het is ingewikkeld als je die niet kent. Wij vinden het belangrijk dat de sector weerbaar is tegen ondermijning en willen ook niet dat criminelen een positie in de sector verwerven.” 

  Inspecties op RFH-terrein komen in de toekomst vaker voor, zegt Marga Kubbe. Zij is Operationeel Manager Ondermijning bij Gemeenten Amstelland en hielp mee met het organiseren van de controleactie. Na de evaluatie wordt meer bekend over hoe vaak inspecties gaan plaatsvinden. „Ze zijn preventief bedoeld, om een signaal af te geven aan malafide ondernemers.” Meer meldingen over ondermijning zijn welkom, zegt ze erbij. Tips mogen naar de politie of de gemeente, ook anoniem.

  Sierteeltsector aantrekkelijk voor criminelen

  Uit een rapport eerder dit jaar blijkt dat de sierteeltsector aantrekkelijk kan zijn voor criminelen. Medewerkers van de veiling hebben een anoniem meldpunt voor verdachte zaken volgens Van Schie. Royal FloraHolland is ook in gesprek met de gemeente Aalsmeer over de invulling van een meldpunt voor leden en kopers. „Alleen met samenwerken worden dit soort problemen opgelost.”

  Royal FloraHolland CEO Steven van Schilfgaarde schrijft deze week zijn column over het veilig houden van de sector en maatregelen die de veiling neemt tegen criminaliteit. Met een abonnement kunt u zijn column hier lezen.

  Politie Amsterdam Royal Floraholland Aalsmeer Inspectie SZW
  De Inspectie SZW en de politie Amsterdam controleerden in de week van 22 november bedrijven op het terrein van Royal FloraHolland. Dit zal in de toekomst vaker gebeuren. (Foto: politie Amsterdam)
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties