NL Greenlabel legt nieuw park aan in Arnhem

NL Greenlabel heeft in Arnhem een nieuw park aangelegd ter gelegenheid van haar eerste congres in deze stad. Staatssecretaris Sharon Dijksma plantte donderdag samen met Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra de eerste boom.

NL Greenlabel, de organisatie van Wissing en Hoekstra, hield donderdag een congres in Arnhem over de duurzame buitenruimte. Ter gelegenheid hiervan werd een nieuw park aangelegd in de Arnhemse Coehoornstraat in samenspraak met gemeente en buurtbewoners.

Op het congres waren diverse sprekers uitgenodigd om iets te vertellen over de relatie tussen groen en gezondheid, biodiversiteit en omgevingskwaliteit. Zo vertelde VU-onderzoeker Jolanda Maas dat 90% meer groen in de omgeving leidt tot anderhalf keer zo gezonde bewoners.

VHG-directeur Egbert Roozen stelde dat de sector de slag aan moet gaan met gemeenten om hen te overtuigen dat investeren in groen belangrijk is. Gert Olbertijn van RoyalHaskoningDHV legde het belang uit van het verbinden van partijen, bijvoorbeeld tussen de groensector en duurzaam bouwen.

Duurzaam inkopen
Staatssecretaris Dijksma lichtte haar natuurbeleid toe tijdens het congres. Op de vraag waarom de overheid niet meer doet aan duurzaam inkopen zei zij dat ondernemers niet op Den Haag moeten wachten maar zelf in moeten spelen op de duurzaamheidstrend. Daarbij moeten ondernemers de nadruk leggen op economische duurzaamheid van producten, niet alleen op milieu en afkomst.

Initiatiefnemer Nico Wissing vertelde ten slotte dat de sector samen met de maakindustrie op zoek moet naar nieuwe vormen en nieuwe energie. Zo liet hij een concept zien voor een hybride landschap dat zelf stroom opwekt, door middel van zonnepanelen in hagen en planten.

Bekijk hier een filmpje van de aanleg van het park

Staatssecretaris Dijksma plant samen met wethouder Gerrie Elfrink, Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra de eerste boom voor het Coehoornpark in Arnhem. (Foto: Ralph Mens)