NVWA controleert tuincentra op verboden middelen

  Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan controleren of elf middelen die het bestanddeel neonicotinoïden bevatten uit de schappen zijn gehaald bij tuincentra en bouwmarkten. De toelating van deze middelen is vervallen.

  Uit deze inspecties moet blijken of de oude voorraden zijn opgeruimd en niet meer worden verkocht in deze winkels. Bestrijdingsmiddelen die het bestanddeel neonicotinoïden bevatten, mogen niet gebruikt worden door consumenten. Toepassing van deze middelen kan schadelijk zijn voor bijen.

  De inspecties volgen op controles die eerder dit jaar bij toeleveranciers zijn gedaan. Bij deze zogeheten toelatinghouders was het beeld gunstig. De handel in de verboden middelen was stopgezet en ook bleek dat ze actie hadden ondernomen om de aanwezige voorraden uit de handelskanalen terug te halen.

  Verbod

  De Europese Commissie beperkte op 24 mei 2013 het gebruik van de neonicotinoïden imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin. Het verbod werd in september 2013 overgenomen door het Ctgb. Particulier gebruik van deze middelen met neonicotinoïden werd daardoor verboden.

  Bron: Tuin en Landschap