NVWA roept beheerders op Ambrosia te bestrijden

De NVWA roept particulieren, gemeentelijke groenbeheerdiensten, akkerbouwers en natuurbeheerders op om Ambrosia te bestrijden. Deze plant veroorzaakt namelijk stevige allergische reacties bij mensen die er gevoelig voor zijn.

Uit nieuwe analyses blijkt dat de ‘hooikoortsplant’ Ambrosia steeds vaker wordt aangetroffen in Nederland. De plant bloeit laat in het jaar, waardoor het hooikoortsseizoen tot twee maanden langer kan duren als de opmars van de plant niet wordt gestuit.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept daarom op alert te zijn op de plant, de plant op eigen grondgebied te verwijderen en waarnemingen te melden. De Ambrosiaplant staat momenteel volop in bloei en kan nu goed worden herkend.

Openbaar groen
In 2013 werd de Ambrosiaplant voor het eerst in meer dan 300 verschillende gebieden aangetroffen. Vaak zijn dit particuliere tuinen, waar enkele planten staan doordat daar zaadmengsels gebruikt zijn die verontreinigd waren met Ambrosiazaden. In 5% van de gevallen gaat het om grote populaties, vooral in openbaar groen.

Ambrosia komt landelijk voor, vooral in stedelijke omgeving in onder andere Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Veghel, Nijmegen, Enschede en Vlissingen. Daarnaast zijn er bestendige groeiplaatsen in natuurgebieden langs de Rijn ten oosten van Nijmegen en langs de Grensmaas tot in Duitsland.

De NVWA adviseert de plant niet in de GFT-container te gooien, maar in de restafval-container. De plant wordt dan verbrand en niet opnieuw door middel van compost verspreid.

Meld waarnemingen
De NVWA vraagt ook om waarnemingen van Ambrosia te melden. Om Ambrosia eenvoudiger te kunnen herkennen en melden zijn er twee gratis apps ontwikkeld. De Ambrosiamelder voor de iPhone en de Ambrosia Alert voor Android toestellen.

Waarnemingen kunnen ook doorgegeven worden via Waarneming.nl, telmee.nl of Natuurkalender.nl. Voeg bij voorkeur een foto van de plant bij de waarneming, zodat meldingen op juistheid kunnen worden gecontroleerd.

Op www.ambrosiavrij.nu staat meer informatie over de herkenning, melding en verwijdering van ambrosia.