Nationale Groencompetitie Entente Florale 2015 van start

Op 21 januari vond in de Limburgse gemeente Beesel de startbijeenkomst plaats van de Nationale Groencompetitie Entente Florale 2015. Het aantal kandidaten is dit jaar minder dan in voorgaande edities.

In de categorie dorpen en kleine steden doen dit jaar mee de gemeente Berkelland met de kern Borculo, gemeente Dinkelland met de kern Ootmarsum en Zaltbommel. In de categorie steden komen uit: Capelle a/d IJssel, Oisterwijk en Zwijndrecht.

Het aantal deelnemers is daarmee een stuk lager dan andere jaren. Volgens secretaris Roel van Dijk zijn daar verschillende redenen voor. „2015 is geen gemakkelijk jaar. De gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen jaar met als gevolg nieuwe wethouders of andere portefeuilleverdeling, en de hoeveelheid werk en onzekerheid in verband met de decentralisatie door de Rijksoverheid, maken dat de gemeenten dit jaar voorzichtig zijn met andere activiteiten.”

Volgens Van Dijk zijn er voor komende edities echter al aanmeldingen. „Voor 2016 is de Entente Florale nu al praktisch volgeboekt en ook voor 2017 zijn er al aanmeldingen binnen.”

Europese Entente Florale
Bergen op Zoom en Beesel vertegenwoordigen ons land bij de Europese Entente Florale. Hieraan wordt door elf landen deelgenomen. De Europese jury bezoekt en beoordeelt Bergen op Zoom en Beesel in de loop van juli 2015. Eind september vindt de prijsuitreiking plaats en wordt bekend wie in de categorieën steden en dorpen Goud hebben behaald.