Natuurbelevingskast voor zieke kinderen in Reinier de Graaf Gasthuis

De IVN-natuurontdekker, een verrijdbare kast met ‘ontdek-en beleefcassettes’ over de natuur, is dinsdag 26 januari in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft gepresenteerd. Dit gebeurde tijdens de netwerkbijeenkomst Groene Gezonde ziekenhuizen, onderdeel van De Groene Agenda.

De Natuurontdekker is een kast met draaibare cassettes die de kinderen eruit kunnen halen. De cassettes hebben verschillende thema’s die gaan over de natuur dicht bij huis, zoals over libellen, kikkers en paddenstoelen. Ook kunnen de kinderen tekenen, knutselen en puzzelen en is er een drieluik waar de patiëntjes samen met anderen een eigen omgeving kunnen maken met magneetplaatjes. Met de Natuurontdekker kunnen ze op een speelse wijze ontdekken wat er in de lucht, op de grond, in de grond en in het water leeft en gebeurt.

Natuur in ziekenhuis
De natuurbelevingskast is ontstaan uit een samenwerking van IVN en het Reinier de Graaf Gasthuis en is een vervolg op het ‘herstelpakketje’. Dit natuurontdekkingspakketje krijgen kinderen mee als ze een (poliklinische) behandeling hebben ondergaan in het ziekenhuis (zie ook Tuin en Landschap nr. 8 2015 Gezond Groen, p 54-55). ,,Met het herstelpakketje verleiden we kinderen de natuur rondom Delft in te trekken, maar we vroegen ons af of het ook mogelijk is de natuur naar binnen te halen, het ziekenhuis in”, legt Arthur Hilgersom, projectleider van IVN, uit. Ook de kast is bedoeld om kinderen te motiveren om na hun ziekenhuisopname de natuur in te trekken, maar daarnaast leidt de Natuurontdekker kinderen af van de ziekenhuisopname en bestaat de verwachting dat deze het herstel bevordert.

Onderzoeksprogramma
De Natuurontdekker is een van de projecten die onderzocht wordt in het onderzoeksprogramma Groene Gezonde Ziekenhuizen dat onder leiding staat van omgevingspsychologe Jolanda Maas van de VU in Amsterdam. De effecten van de kist op de pijnbeleving bij kinderen, de mate van afleiding en of de kinderen daadwerkelijk na opname meer de natuur intrekken worden in het onderzoek gevolgd. Het onderzoeksprogramma is mogelijk gemaakt door De Groene Agenda dat vier thema’s kent – wonen, werken, leren en herstellen – en gefinancierd wordt vanuit de Topsector Tuinbouw en uitgangsmaterialen (Economische Zaken).

Meer doelgroepen
De kast is allereerst bedoeld voor kinderen, ,,maar een dergelijk concept is ook heel goed te realiseren voor bijvoorbeeld ouderen”, zegt Hilgersom. Aan de IVN-natuurontdekker heeft een team van mensen met verschillende specialiteiten samengewerkt waaronder vormgeversbureau Marc Design and realisation uit Delft, tekstschrijver en verhalenverteller Tialda Hoogeveen, verpleegkundigen, pedagogisch medewerkers van de kinderafdeling en IVN-medewerkers.