Natuurorganisaties willen verbod glyfosaat en imidacloprid

De Tweede Kamer debatteert donderdag met staatssecretarissen Mansveld en Dijksma over glyfosaat en neonicotinoïden. Natuurorganisaties roepen de Kamer op om snel maatregelen tegen deze middelen te nemen.

Dertien natuur- en milieuorganisaties, waaronder Greenpeace, Natuurmonumenten en Milieudefensie, roepen in een brief aan de Tweede Kamer op om versneld maatregelen te nemen tegen glyfosaat en neonicotinoïden.

Zo wordt opgeroepen tot een onmiddellijk nationaal gebruiksverbod op de toepassing van middelen op basis van imidacloprid in de glastuinbouw.

Daarnaast wordt opgeroepen tot een verbod op de verkoop van glyfosaat aan particulieren in tuincentra, doe-het-zelfzaken en andere verkoopkanalen.

Meetgegevens
In de brief wordt verwezen naar nieuwe meetgegevens van normoverschrijdingen van imidacloprid in het oppervlaktewater. Ook wordt het rapport van het IARC aangehaald waarin glyfosaat wordt aangemerkt als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen’.

De organisaties willen een Europese en nationale herbeoordeling van glyfosaat waarbij de conclusies van het IARC worden betrokken.