Hortipoint Nederland slechtste jongetje van de klas op milieugebied

  Nederland slechtste jongetje van de klas op milieugebied

  0

  De welvaart steeg in Nederland de afgelopen acht jaar op bijna alle terreinen, alleen op milieugebied kachelen we achteruit. Dat blijkt uit de Monitor Brede Welvaart die het CBS dit jaar voor het eerst presenteert.

  De brede-welvaartstrends, 21 in totaal, geven een beeld van de ontwikkeling van de  welvaart in Nederland. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar economische indicatoren, zoals materiële welvaart en consumptie, maar ook naar zaken als vrije tijd, veiligheid, vertrouwen en milieu.

  Nederland onderaan

  Met name op dat laatste vlak gaat het niet goed in Nederland. Zo loopt de biodiversiteit terug en neemt de waterkwaliteit af. Ook neemt het oppervlak beschermd natuurgebied af. Ook in Europees verband bungelt Nederland onderaan als het gaat om milieu. Dit terwijl vergeleken met andere EU-landen het natuurlijk kapitaal in Nederland toch al vrij laag is.

  De monitor wordt door het CBS voortaan jaarlijks gepubliceerd op verzoek van het Kabinet. Het Kabinet geeft ook een reactie op de belangrijkste conclusies uit de monitor. De Monitor Brede Welvaart zal tijdens het Verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer worden behandeld.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

  Reageer op dit artikel

  avatar