Nederlands duo ontwerpt tuin voor festival Chaumont-sur-Loire

De Nederlandse tuinontwerpers Lucia Latenstein en Aleid Westenberg hebben voor het Franse tuinenfestival in Chaumont-sur-Loire een ’tuin voor de komende eeuw’ ontworpen. In hun ’Rooftop Power Plant’ schetsen zij een toekomstbeeld waarin planten stroom opwekken boven op het dak.

De plantbatterijen zijn afkomstig van Plant-e uit Wageningen die er patent op heeft.

Het thema van de 25e editie van het festival in Frankrijk is ’Tuinen voor de komende eeuw’. De organisatie wil zo veel mogelijk experimententele toepassingen met planten laten zien. Volgens Aleid Westenberg van het gelijknamige bureau in Den Haag passen daar de plantbatterijen van Plant-e heel goed bij.

Daken van Parijs
Daarnaast vindt het ontwerpersduo dakgroen heel belangrijk in de tuin voor de komende eeuw. In hun tuin wekken ze de illusie van een daktuin. Via een loopbrug loopt de bezoeker naar het ’dakterras’, die is volledig omringd door een panoramadoek van 2,5 m hoog met daarop de daken van Parijs alsof je op de zesde verdieping staat. De randen van het dakterras bestaan uit plantenbakken, die zijn afwisselend beplant met vaste planten en de plantbatterijen van Plant-e.

Facebookpagina
Behalve de Nederlandse tuin zijn er dit jaar ontwerpen uit Italië, België, Engeland, Canada en Rusland. Het festival opent op 4 mei. Volg de vorderingen van Westenberg en Latenstein op de Facebookpagina ‘Rooftop Power Plant’. ’

Het ontwerp ‘Rooftop Power Plant’ van Aleid Westenberg en Lucia Latenstein

De plantbatterijen van Plant-e