Nederlands tintje op Turks tuinenfestival

Tuinontwerper Erwin Stam uit Rotterdam heeft een tuin voor het Beşiktaş Garden & Flower Festival in Turkije ontworpen. Het festival duurt nog tot 16 mei en heeft als thema ’Making Peace in Beşiktaş’.

Dit festival wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd en vindt plaats in de wijk Beşiktaş in Istanbul. Andrew Fisher Tomlin, bekend van het London College of Garden Design is een van de curatoren.

Zestien internationale tuinontwerpers hebben een tuin ontworpen aan de hand van het thema ’Making Peace in Beşiktaş’. Onder hen de Britse Katie Gould, die eerder voor de Chelsea Flower Show ontwierp, en Ben Hoyle van Blue Gecko Landscapes uit Nieuw-Zeeland.

Peaceteken
In de tuin van de Nederlandse Stam worden twee witte paviljoens met foto’s van beide steden verbonden door het peaceteken als centraal middelpunt. De beplanting rond het Istanbul-paviljoen heeft een Mediterraan karakter met onder andere cipressen en oleanders, terwijl de beplanting rond het Rotterdam-paviljoen een meer West- Europees karakter heeft met witte berken en groene varens.

Het vredeteken is ingevuld met water en lavendel als onderdeel van de neutrale ontmoetingsplaats. De ronde vorm geeft een besloten karakter aan de tuin waar beide culturen samenkomen.