Tuin en Landschap nieuws Nieuw boek over de hoveniers van Oranje

Nieuw boek over de hoveniers van Oranje

0

Wie waren de hoveniers die in de 17e eeuw de tuinen van de prinsen en prinsessen van Oranje verzorgden? Auteur Lenneke Berkhout heeft er vijftig weten te identificeren en beschrijft ze in het net verschenen ’Hoveniers van Oranje’.

De tuinen van de prinsen en prinsessen van Oranje waren toonaangevend in de zeventiende eeuw. In het boek beschrijft Berkhout de verantwoordelijkheden van de hoveniers, hun (financiële) positie, hun relatie met de prins of prinses van Oranje en de veranderingen hierin.

Internationale uitwisseling
De hoveniers hielden zich onder andere bezig met de teelt van groenten en fruit, de aanleg van parterres, de verzorging van uitheemse planten en de ’broeikunst’. Zij speelden ook een rol in de professionalisering van het hoveniersvak, de ontwikkeling van nieuwe technieken en de internationale uitwisseling van horticulturele kennis.

Op donderdag 27 augustus is Berkhout aan de Universiteit van Groningen gepromoveerd. Zie voor een interview met de auteur over haar boek:

Miranda Vrolijk
Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

Reageer op dit artikel

avatar