Nieuwe boktor gevaar voor Prunus en Populus

De boktor Aromia bungii is door de Europese plantenbeschermingsdienst Eppo op de lijst van quarantaine-organismen geplaatst. Dat meldt Stichting Ravon.

De kever, oorspronkelijk uit Oost-Azië afkomstig, is in Groot Brittannië, Duitsland en Italië gevonden en kan grote schade aanrichten in onder meer Prunus en Populus.

In Groot-Brittannië en Duitsland is de boktor vermoedelijk uitgeroeid, maar in Italië is het dier op drie plaatsen gevonden waaronder in 300 fruitbomen, vooral abrikozen, in de regio Campanië.

Herkenning
Volwasssen kevers zijn tussen 22 en 40 mm lang. Ze hebben een helderrood halsschild en zijn verder geheel zwartblauw tot zwart. De kever zou verward kunnen worden met de inheemse muskusboktor. Die heeft echter twee ribbels op de gerimpelde dekschilden, terwijl de dekschilden van Aromia bungii glad zijn.

In zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied heerst een klimaat met koudere winters en hetere zomers dan in Nederland. Vermoedelijk kan de kever zich in ons klimaat dan ook prima handhaven. De kever zou in verpakkingshout of via geïmporteerde planten naar Nederland kunnen komen.

Beeld B. Espinosa