De mooiste boom van Zuid-Holland is een rode beuk in Leiden

Deze week maakte Stichting Het Zuid-Hollands Landschap de uitslag van de verkiezing Mooiste Boom van Zuid-Holland bekend. Uit 225 nominaties koos de jury de rode beuk op de begraafplaats Groenesteeg in Leiden als de allermooiste boom. Deze dikste boom van Zuid-Holland dingt nu mee naar de titel Nederlandse Boom van het Jaar.

mooiste boom
De Fagus sylvatica ’Atropunicea’ op begraafplaats Groenesteeg in Leiden. Foto:Ferial Abdoel

De onderstam van de imposante boom is een gewone beuk en hierop is een rode kroon geënt. De gigantisch dikke stam en de vele grillige vertakkingen vlak boven de entplaats maken het een heel bijzondere boom. De beuk heeft volgens de website Monumental Trees een stamomtrek van 7,72 meter en is daarmee de dikste boom van Zuid-Holland en de dikste beuk van Nederland.

Boom van het Jaar verkiezing

Het Zuid-Hollands Landschap gaat de Groenesteeg-beuk nomineren als Zuid-Hollandse inzending voor de landelijke Boom van het Jaar verkiezing, een initiatief van SBNL Natuurfonds. Sinds de start in 2018 heeft de verkiezing nog geen winnaar uit Zuid-Holland gehad. Het Zuid-Hollands Landschap hoopt daar dit jaar verandering in te brengen.

Niet alleen de jury van het Zuid-Hollands Landschap is gecharmeerd van de winnende boom; de imposante beuk werd door maar liefst 9 inzenders aangedragen. „Deze eeuwenoude boom houdt de wacht over de graven” schrijft Wendy Pije. En volgens Josee Longarini lijkt het “of de boom beschermt en troost met de takken.”

Publieksprijs

Naast de jurywinnaar is er ook een publiekswinnaar. De sierkers aan de Carel Reinierszkade in Den Haag kreeg de meeste stemmen van het publiek. „Elk voorjaar vrolijkt deze sierkers de vele passanten op. Hij figureert in vele foto’s en filmpjes, zoals trouwfoto’s, selfies en portretten. Ook in de winter is het fijn om onder zijn boog van takken door te lopen”, schreef inzender Lidwien Speleers.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties