Nijmegen in race voor Groene Hoofdstad Europa

De Europese Commissie heeft deze week de finalisten bekendgemaakt voor de titel Groene Hoofdstad van Europa 2016. Nijmegen is een van de vijf finalisten. Naast Nijmegen zijn Essen (Duitsland), Ljubljana (Slovenië), Oslo (Noorwegen) en Umeå (Zweden) genomineerd.

De titel wordt elk jaar toegekend aan één Europese stad, om die te bekronen voor prestaties op het gebied van ecologische duurzaamheid. Dit jaar konden voor het eerst Europese steden met meer dan 100.000 inwoners meedingen naar de titel; eerder kwamen alleen steden met meer dan 200.000 inwoners in aanmerking.
EU-commissaris voor Milieu Janez Potočnik: „De kwaliteit van de inzendingen is zeer bemoedigend; in alle vijf de steden gaan lokale overheden partnerschappen aan met burgers om de stedelijke omgeving te verbeteren en duurzame ontwikkeling aan te moedigen.”

Criteria
Een onafhankelijk deskundigenpanel heeft alle inzendingen beoordeeld op basis van de volgende criteria: beperking van en aanpassing aan klimaatverandering, plaatselijk vervoer, stadsgroen met duurzaam grondgebruik, natuur en biodiversiteit, luchtkwaliteit, kwaliteit van de akoestische omgeving, afvalproductie en –beheer, waterbeheer, afvalwaterbehandeling, eco-innovatie en duurzame werkgelegenheid, energieprestaties, geïntegreerd milieubeheer.
Op 24 juni wordt in Kopenhagen, de huidige titeldrager, bekendgemaakt welke stad zich Groene Hoofdstad van Europa 2016 mag noemen. In 2015 is Bristol Groene Hoofdstad van Europa.