Niveau 4

  2

  We hebben gebrek aan personeel in de groene sector. Niet alleen gebrek aan goed personeel, maar gewoon voldoende mensen. ’De sector’ probeert daar al jarenlang iets aan te doen op verschillende manieren. Maar het is moeilijk om tegen een algemene trend in te gaan die zegt dat een hoge algemene opleiding beter is voor je kind dan een degelijk vaktechnisch beroep leren.

  De groene sector heeft geen uniek probleem, ook de bouw, technische sector en de zorg kampen hiermee. Maar áls jongeren een praktische opleiding kiezen, dan staat groen niet vaak bovenaan de lijst. Ondanks vele gepassioneerde beoefenaars.

  Maar wat binnen de sector het meest verbazingwekkend blijft, is het aanbieden van een hovenier niveau 4-opleiding die gevolgd kan worden zonder voorkennis. Kinderen komen van de mavo (ja, zo mogen we het weer noemen) of havo, meestal onderpresterend (want dat doet minstens 60% van de jeugd tegenwoordig).

  Een enkeling daargelaten hebben ze nul kennis van wat het inhoudt om een tuin te onderhouden of aan te leggen. Geen kennis van materialen en ze kunnen nog geen paardenbloem van een lavendel onderscheiden. En deze onderpresterende, verwende patatgeneratie wordt dan opgeleid om berekeningen te gaan maken, teams aan te sturen en in gesprekken met gemeentes en besturen, te onderhandelen over de aanleg van een gigantisch dakbegroeningsproject. Alsof je een kind dat net leert fietsen met zijwieltjes meteen achter het stuur van een Porsche zet.

  Kunnen we alsjeblieft afspreken dat er een entreetoets vereist is voor niveau 4? Minimaal een afgeronde niveau 3 opleiding of vijf jaar werkervaring? Lijkt mij dat iedereen daar blij van wordt. De studenten zelf, hun docenten en zeker de sector!

  2
  Reageer op dit artikel

  avatar
  1 Comment threads
  1 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  2 Comment authors
  Leon VerdoesRuben Recent comment authors
  nieuwste oudste meest gestemd
  Ruben
  Gast
  Ruben

  Helemaal mee eens!

  Leon Verdoes
  Gast
  Leon Verdoes

  Ik denk dat het iets minder ja/nee is als hierboven beschreven. In het verleden moesten leerlingen binnen onze opleiding hovenier eerst niveau 3 hebben afgerond, voor te starten met niveau 4. Door niet gelijk niveau 4 aan te bieden, koste ons dat een essentieel aantal leerlingen die dan een andere opleiding gingen volgen, wel iets met groen maar geen hovenier. Met onze bedrijfs advies commissie is toen besloten om wel niveau 4 te starten in klas 1. De leerlingen die per se niveau 4 willen, behouden we dan toch voor ons schitterende beroep. Natuurlijk blijft het zo dat niveau 3… Lees verder »