Nominaties Gouden Klavertje Vier bekend

Op GroenTechniek Holland lanceren fabrikanten, importeurs en dealers primeurs op het gebied van machines, gereedschappen en technieken voor de groensector. De meest opvallende noviteit wordt bekroond met het Gouden Klavertje Vier, een innovatieprijs die door een vakjury wordt toegekend.

Alle deelnemers konden met hun innovaties meedingen naar deze noviteitenprijs en de vakjury beoordeelde in welke mate de innovaties vernieuwend en onderscheidend zijn. Dit leverde tien nominaties op. Op de eerste beursdag, dinsdag 8 september, wordt bekendgemaakt welke van deze genomineerden het Gouden Klavertje Vier wint.

„De genomineerde innovaties zijn heel divers van aard en om uiteenlopende redenen interessant voor professionals werkzaam in de openbare groene ruimte”, aldus de vakjury. „Van technische, ergonomische, kosten- of arbeidsbesparende verbeteringen tot milieuvriendelijke of duurzame oplossingen. De innovaties tonen aan hoe breed het werkterrein van de groenprofessional is en ook hoe groot de innovatiekracht van deze sector is.

Nominaties Gouden Klavertje Vier

Bladblazer met Elektrostart BR 450 C-EF (Andreas STIHL): Met de Elektrostart kan de gebruiker de bladblazer (her)starten zonder hem van de rug te halen. Handig bij korte en frequente werkonderbrekingen met als gevolg minder lawaai en minder brandstofverbruik. Makkelijk aanpasbaar aan lengte van de gebruiker.

Accudoorslijpmachine TSA 230 (Andreas STIHL): Compacte, lichte doorslijpmachine met accuaandrijving. Veel toepassingen voor droog en nat slijpwerk door de lichte en kleine vorm, eenvoudige bediening en emissievrije accutechnologie.

Stabilo stabileringssysteem voor wielladers (Giant – Tobroco Machines): Dit gepatenteerde stabiliseringssysteem voor wielladers verhoogt de veiligheid tijdens werkzaamheden en het rijcomfort. Bij het werken met zware lasten en op ongelijk terrein beschermt het systeem de machine tegen kantelen.

Husqvarna Fleet Services (Husqvarna Nederland): Een management website en mobiele applicatie die real time inzage geeft in machinepark en personeel, en de gebruiker voorziet van zakelijke inzichten over draaiuren, benuttingspercentage, machinegebruik, gezondheid en veiligheid. Essentiële operationele gegevens worden automatisch en draadloos verzonden naar de website en geven de optimale basis voor besluitvorming voor het plannen van business met een hoge bedrijfstijd, productiviteit en goede winstgevendheid.

Toro Reelmaster 5010-Hybride (Jean Heybroek): Deze fairwaymaaier wordt aangedreven door Toro’s nieuwe gepatenteerde PowerMatch technologie, waardoor het vermogen precies overeenkomt met de kracht die nodig is. Dit werkt kostenbesparend.

Weedsteam onkruidbestrijdingsmachine (Jean Heybroek): Door de combinatie van drie methodes in één machine een ideale oplossing voor het beheersen van onkruid op (half)verhardingen, ongelijke trottoirs en schelpen- en tegelpaden, met minder gebruik van water en energie en een duurzaam resultaat.

Unimog U430 (Mercedes-Benz Nederland): Deze werktuigdrager met 20 tons gestuurde Staja aanhanger kan via hydropneumatische en luchtvering snel wisselen van werktuigen en laadbakken, heeft grote capaciteit ondanks geringe breedte van 2.15 m, zuinige en schone Euro6-motor en vrachtwagenkenteken voor 90 km/h transportsnelheid.

Foley Accu-Master 653 slijpbank (Milati Grass Machines): Deze slijpbank voor het slijpen van snijcilinders van openbaar groen en golfbaanmachines is makkelijk te bedienen met een Touch Screen III scherm, heeft een snijcilinderselector-plaat waarmee juiste hoeken in de cilinder geslepen worden en een afstellineaal die de maaiunit exact afstelt om op 0,002 mm nauwkeurig te slijpen.

Pellenc maaikop City Cut (Stierman de Leeuw): Deze maaikop kan door twee tegen elkaar in draaiende messenschijven maaien zonder steenslagrisico, boomspiegels onkruidvrij maken zonder de stam te beschadigen, openbare ruimte onkruidvrij maken zonder chemicaliën en (half-)verhardingen maaien met laag geluidsniveau, lage gebruikskosten en weinig CO2-uitstoot.

Zaaimethode voor sportvelden (Vredo Dodewaard): Door volledig van elkaar gescheiden zaaddoseringssystemen ontstaan instelmogelijkheden om verschillende zaadtypen onafhankelijk van elkaar in te stellen qua zaaihoeveelheid en zaaidiepte. Door het zaad onafhankelijk van de Engels raaigrascomponent op de juiste diepte en in de juiste hoeveelheid in de zode te brengen, kiemt het veldbeemdgras sneller en neemt in aandeel flink toe.

Bekijk een overzicht van alle ingezonden noviteiten.