Noord-Holland daagt gemeenten uit voor Groene Stad Challenge

Noord-Holland roept alle gemeenten in de provincie op om deel te nemen aan de Groene Stad Challenge. De gemeenten Diemen en Oud-Amstel hebben zich al aangemeld. De Groene Stad Challenge is een initiatief van NLGreenlabel, Sweco en Husqvarna. Op basis van data-onderzoek bieden zij inzicht in de hoeveelheid groen in een stad of dorp. Ook geven zij inzicht in de mogelijkheden voor meer groen in de bebouwde kom.

Vijf jaar geleden heeft de provincie Noord-Holland het platform Groen Kapitaal opgezet. Dit is een netwerkplatform voor initiatieven die de biodiversiteit stimuleren. Groen Kapitaal staat voor innovatieve oplossingen die natuur combineren met economie, gezonde leefomgeving, infrastructuur en landbouw. Binnen het netwerk kunnen verschillende partijen kennis delen, elkaar inspireren en stimuleren.

Meer aandacht voor biodiversiteit

In het dit jaar vastgestelde provinciale Masterplan Biodiversiteit is meer aandacht voor biodiversiteit in bebouwd gebied opgenomen. Daarnaast heeft Provincie Noord-Holland zich onlangs aangesloten bij Stichting Steenbreek. Ook bij Steenbreek is biodiversiteit een thema waar zij zich de komende jaren op willen focussen.

Gedeputeerde Esther Rommel over de beweegredenen voor Noord-Holland om zich aan te sluiten bij Steenbreek en de Groene Stad Challenge: „We zien in Noord-Holland al heel veel goede initiatieven voor verbetering van biodiversiteit. Die komen zowel van bewoners als van gemeenten. De coronatijd heeft veel mensen extra bewust gemaakt hoe belangrijk een groene gezonde leefomgeving is. Het is nu een mooi moment om de goede voorbeelden met elkaar te delen. Tegelijk denken we met de samenwerking met de Groene Stad Challenge – met name ook kleinere gemeenten – net die extra steun te bieden. Zij krijgen handvatten voor het verbeteren van de biodiversiteit.”

groene stad challenge
Gebaseerd op data-onderzoek van de Groene Stad Challenge kan inzicht worden gegeven in de hoeveelheid groen in een gemeente.

Regionale bijeenkomsten

De focus binnen de samenwerking tussen provincie Noord-Holland en Steenbreek ligt op het organiseren van regionale bijeenkomsten. Vanuit een opdracht uit het provinciale Masterplan Biodiversiteit is de Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland hier al mee bezig.

Steenbreek-directeur Roel van Dijk: „De grote opgaven waarvoor we staan als het gaat om biodiversiteit, klimaatadaptatie en een gezonde leefomgeving kunnen niet alleen op het bordje van de overheid worden gelegd. Iedereen, van bestuurder en ondernemer tot inwoner, heeft hierin een verantwoordelijkheid. Via de regiobijeenkomsten roepen we gemeenten, GGD, waterschap, ondernemers, maatschappelijke organisaties en inwoners bij elkaar, om te werken aan netwerken waarin ieder zijn taak heeft als het gaat om het vergroenen van de openbare ruimte en bedrijventerreinen, maar ook de tuinen.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties