Norm voor werken op zitmaaiers verandert niet

De maximale werktijd op een zitmaaier blijft 4 uur per dag of 3 dagen per week. Dit hebben vakbonden en werkgevers in de hovenierssector onlangs besloten.

Aanleiding om rond de tafel te gaan zitten was het onderzoeksrapport ’Blootstelling aan lichaamstrillingen van chauffeurs van moderne zelfrijdende cirkelmaaimachines tijdens het maaien van plantsoenen in de praktijk’ dat op 11 september dit jaar op de Groentechniek Holland beurs in Biddinghuizen werd gepresenteerd.

Het onderzoek was gedaan om na te gaan of zitmaaiers inmiddels zo verbeterd zijn dat de werktijden verruimd kunnen worden zonder gezondheidsrisico’s. Uit het onderzoek bleek dat nog niet het geval te zijn. Alleen bij beheerst maaien zou de maximale tijd die er met zitmaaiers mag worden gewerkt, kunnen worden verruimd tot een hele dag.

Vakbonden en werkgevers hebben echter besloten om dit niet te doen omdat het begrip beheerst maaien lastig te definiëren en te controleren is. Wel zullen vakbonden en werkgevers in de arbocatalogus opnemen dat beheerst maaien de gezondheidsrisico’s aanzienlijk kan verminderen.

Ook wordt met leveranciers gesproken om de machines zo aan te passen dat de chauffeur aan trillingen blootgesteld wordt.