Nu al Eenvoudig Beter-trofee voor Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn heeft met haar ‘kookboeken’ voor de ontwikkeling van de omgeving de Nu al Eenvoudig Beter-trofee gewonnen. In de boeken biedt de gemeente handvatten voor initiatieven in de openbare ruimte.

Tijdens een bijeenkomst in Den Haag over de stelselwijziging van het omgevingsrecht kozen ruim honderd bestuurders van gemeenten, provincies en waterschappen Apeldoorn uit als winnaar. Naast Apeldoorn waren de gemeenten Amsterdam, Eindhoven Houten, Meppel en Ommen genomineerd vanwege hun werkwijze in de geest van de Omgevingswet.

Kookboeken
Apeldoorn heeft beschreven hoe de gemeente haar rol in de ruimtelijke ordening efficiënter en met minder regels kan vervullen. Het Groot Apeldoorns Landschap Kookboek biedt burgers, projectontwikkelaars en de gemeente zelf tips bij initiatieven voor ontwikkelingen in het landelijk gebied van de gemeente.

Zo wordt ingegaan op het gebruik van gebiedseigen middelen, zoals grint en smeedijzeren hekwerken. Het ‘Klein Apeldoorns Dorpen Kookboek’ laat zien hoe dorpelingen, ontwikkelaars en gemeente kunnen bijdragen aan de ontwikkeling en eigenheid van de dorpen.

Originele aanpak
Wethouder Nathan Stukker van de gemeente Apeldoorn ontving de trofee uit handen van minister Schultz van Haegen. “Apeldoorn is een terechte winnaar van de trofee. Door de originele aanpak voelen bewoners zich betrokken en gaan ze zelf aan de slag met hun omgeving. Dat is ook wat ik met de Omgevingswet beoog: ruimte maken voor initiatieven in de leefomgeving, met waarborgen voor kwaliteit”, aldus de minister.